Organisatie

Musea Brugge

Dijver12, 8000 Brugge

Functieomschrijving

In 2022-2023 werkte Musea Brugge aan de verdiepende registratie en online ontsluiting van 874 figuurtekeningen uit de deelcollectie Academie, Prentenkabinet Brugge onder de noemer 'Leerling-Meester'. Het resultaat daarvan kan je hier bekijken. In 2024-2025 kan Musea Brugge hierop verder werken dankzij een nieuwe projectsubsidie van Vlaanderen. De focus ligt nu op netwerkvorming van Brugse kunstenaars en academische lespraktijken in een internationaal perspectief, onder de noemer 'Leerling-Meester II: de lokroep van het buitenland'. Dit willen we uitwerken samen met enkele sterke internationale partners: Academia Belgica en Villa Medici in Rome, INHA in Parijs en RKD in Den Haag. Via RKD en INHA kunnen we de onderzoeksresultaten meteen internationaal ontsluiten in hun databases.

Functieomschrijving

Als junior onderzoeker werk je full time onder de vleugels van de conservator schilderkunst en prentenkabinet in het team collectieonderzoek (afdeling Collectie) en focus je op de verdiepende registratie, het onderzoek, de netwerkanalyse, en de wetenschappelijke ontsluiting. Jouw takenpakket bestaat uit:

  • Verdiepende registratie, optimale conservatie en digitalisering van 300 academietekeningen en werken van de 13 geselecteerde kunstenaars.
  • Verdiepend onderzoek i.s.m. Academia Belgica en Villa Medici over de kunstenaars en hun trajecten, waarbij twee onderzoeksvragen centraal staan:
    1. In welke mate was er uniformiteit binnen de lespraktijken aan academies op nationaal en internationaal niveau?
    2. Hoe verliep het parcours van alumni die kozen voor een internationale carrière na hun opleiding aan de Academie Brugge?
  • Duurzame ontsluiting onderzoeksresultaten in een internationaal wetenschappelijk netwerk: IIIF-ontsluiting op collectie.museabrugge.be, publicatie van de objecten en vervaardigers op Wikidata en Wikimedia, registratie van nieuwe vervaardigers en verrijking van bestaande vervaardigers in de databases van RKD en INHA, uittekenen van kunstenaarsnetwerken via netwerkanalyse, publicatie van een wetenschappelijk artikel over netwerken vervaardigers, deelname aan een internationaal congres en duurzame ontsluiting via BRON.

Profiel

Profiel

Je bent in het bezit van een bachelordiploma (geschiedenis of kunstgeschiedenis) bij voorkeur een specialisatie in de 18de of 19de eeuw (bijv. door onderwerpkeuze Ba- of Ma-paper/scriptie) of je kan 5 jaar relevante ervaring voorleggen.

Je kan zelfstandig werken en je werkt je snel in een nieuw project in. Je werkt planmatig en onderzoekend.

Je hebt affiniteit met het kunstonderwijs en je hebt kennis van Musea Brugge en zijn collectie.

Je kan nauwgezet en punctueel werken (met oog op de registratie van de collectie in de database).

Je bent bereid om een tijdje in het buitenland (Rome-Academia Belgica) onderzoek te doen.

Je hebt een goede talenkennis Nederlands en Engels, liefst ook Frans en Italiaans (wegens onderzoek in Rome) of bereidheid deze talenkennis in de eigen tijd op te bouwen.

Aanbod

Aanbod

Contract van 24 maanden bij Stad Brugge - bij voorkeur met opstart 1 juni 2024.

Plaats tewerkstelling: Dijver 12 in Brugge. Ook (buitenlandse) werkcongressen vallen voor in de tewerkstellingsperiode.

Verloning op B niveau - dit wordt aangevuld met extralegale voorwaarden zoals maaltijdcheques, fietsvergoeding...

Voltijds contract in een glijdend uurrooster.

Categorie
Andere
Type
Tijdelijk
Tewerkstelling
Voltijds
Regio
West-Vlaanderen