Organisatie

NICC

NICC is een artist-run non-profit organisatie van en voor de professionele beeldend kunstenaars in Vlaanderen en België. NICC verdedigt het welzijn van de kunstenaar en vindt daar haar bestaansrecht.

Uit het onderzoek ‘Loont Passie’ van de UGent bleek dat de gemiddelde kunstenaar onder de armoedegrens leeft. De wereldwijde pandemie maakt de penibele situatie waar veel beeldende kunstenaars vandaag onder leven nog erger. Het is nu tijd om vanuit een intersectioneel denken verbindingen te leggen om een zorgzaam kunstenbeleid/kunstenveld te verwezenlijken dat kunstenaars eerlijke kansen biedt. De kunstenaars zijn tevens de voedingsbodem waaruit kunst ontstaat. Zoals in de agricultuur alsmaar duidelijker wordt moet er met respect voor de bodem worden omgegaan.

NICC stelde in haar actie/publicatie (2021) Zonder Kunstenaars Geen Kunst en pleit nu met ’Nothing about us without us’ voor een beleid waarbij de kunstenaar centraal staat. Als tegenhanger van monocultuur kiest NICC diversiteit als centraal thema voor haar 5 jarenplan. Om het welzijn van de beeldende kunstenaar te verbeteren biedt NICC een platform waar kunstenaars elkaar in hun eigenheid en diversiteit op een gelijkwaardige manier kunnen ontmoeten en samenwerken.

Onze kantoor ligt in Antwerpen in de ruimte die we delen met HART magazine en Kunstwerkt, we hebben een vitrine ruimte in Brussel die we met Komplot asbl/vzw delen en we beogen evenementen en samenwerkingen in andere Belgische en Europese steden. Jaarlijks organiseren we 4-tal vitrine projecten in Brussel, co-organiseren Anderlecht Art en Anderlecht Artist Weekend, een discursieve programma van 10-tal talks, enkele kleinere projecten en binnenkort starten we met een podcastreeks NICC to meet you. In de nieuwe beleidsperiode spelen werkgroepen weer een belangrijke rol in de werking van NICC en fungeren ze als een framework waarbinnen professionele kunstenaars uit heel Vlaanderen zich kunnen verenigen rond specifieke thema’s of met een bepaalde doel voor de ogen.

Functieomschrijving

In samenwerking met de artistieke coördinator en de productiemedewerker verzorg je de communicatie van NICC naar de buitenwereld toe: dat zowel via publieke kanalen (sociale media, website op WordPress en Mailchimp-nieuwsbrief, printed media) als in de communicatie met de overheden, Departement CJM, pers, vakbonden en andere beroepsorganisaties en idealiter kan je enkele gelinkte taken op je nemen: promotie, archivering.

Tijdens evenementen kan je persbrieven schrijven en uitsturen, promotietaken op je nemen en uitvoeren. Communicatie over NICC-lidmaatschap behoort ook tot je takenpakket. Soms wordt je gevraagd om teksten na te lezen. De grafische vormgeving en documentatieopdrachten worden meestal door freelancers uitgevoerd: je bent dan ook verantwoordelijk voor de interne communicatie met hen.

Je verzorgt de archivering van de communicatie-, promotie- en documentatiematerialen.

Jouw artistieke input — binnen de functieomschrijving — is welkom.Profiel

Als artist-run platform geven we de voorkeur aan kandidaten met artistiek achtergrond en actieve praktijk,

 • je denkt graag mee over de communicatiestrategie, je bent proactief en neemt graag verantwoordelijkheid

 • je schrijft graag en kan je in verschillende taalregisters oriënteren

 • je spreekt en schrijft Nederlands en Engels (andere talen zijn een pluspunt!)

 • je hebt aantoonbare interesse in beide artistieke en sociale aspecten in de werking van NICC

 • je hebt verstand van juridische en wetenschappelijke teksten

 • je bent vertrouwd met sociale media, Mailchimp, WordPress, grafisch programma’s zoals Adobe Photoshop

 • je werkt graag in nieuwe contexten, het onbekende schrikt je niet af

 • je kan goed je workload en capaciteit inschatten en de deadlines naleven

 • je kan aanwezig zijn op de NICC-evenementen zelfs al vinden ze soms in de avond of in het weekend plaats

 • ervaring in soortgelijke functie/positie is een pluspunt

NICC zet zich in voor gelijke kansen en diversiteit. Bij gelijkwaardige sollicitaties zal voorrang worden gegeven aan profielen (geslacht, herkomst, leeftijd, ...) die in de organisatie ondervertegenwoordigd zijn.Aanbod

 • deeltijds (21/38) contract van onbepaalde duur met indiensttreding vanaf 1 januari 2023

 • leuke werkomgeving in een klein maar gedreven team van kunstenaars en wereldverbeteraars

 • super goede koffiemachine

 • verloning volgens barema B1c PC329.01, maximum 5 jaar anciënniteit kunnen meegenomen worden, maaltijdcheques

 • 100% vergoeding van woon-werkverkeer met openbaar vervoer of de fiets

Categorie
Marketing & communicatie
Type
Vast
Tewerkstelling
Deeltijds
Regio
Antwerpen