Organisatie

Brussels Museums

Brussels Museums is de onafhankelijke koepelorganisatie die meer dan 120 Brusselse musea verenigt. Ze ondersteunt, verbindt, opent en promoot de musea en kunstencentra via tal van initiatieven zoals Museum Night Fever, de Nocturnes, de Brussels Card, de Art Nouveau Pass, de portaalsite brusselsmuseums.be of nog het Open Museum programma dat op een structurele manier wil werken aan meer inclusieve musea.
Voor meer informatie zie onze officiële portaalsite.

Functieomschrijving

Als verantwoordelijke externe communicatie:

- Ontwikkel je een algemeen communicatieplan voor Brussels Museums, in het bijzonder de communicatie naar het brede publiek en deze naar de musea.

- Coördineer je de verschillende communicatiecampagnes naar het brede publiek: opmaak planning, communicatie met de grafische bureaus, opvolgen van mediapartnerships, waken over de algemene strategie en branding van Brussels Museums en zijn projecten, bepalen van de verschillende communicatietools en beheer van het communicatiebudget (samen met de projectverantwoordelijken).

- Beheer je de online communicatie van Brussels Museums, met uitzondering van de social media: beheer, updaten, prospectie en contentcreatie voor de portaalsite brusselsmuseums.be, waarbij je zorgt voor een continue traffic naar de site, redactie van newsletters voor het grote publiek en voor de musea via Mailchimp, beheer van onze databases, analyse van het publieksbereik, beheer van de outsourcing voor de Google Ad Grants.

- Ben je verantwoordelijk voor de copywriting van Brussels Museums: redactie van promotionele teksten in het Nederlands / Frans / Engels voor de diverse communicatiedragers, in samenwerking met de projectverantwoordelijken.

- Coördineer je de communicatie met de pers: redactie en uitsturen van persberichten, up to date houden van de persdatabase, persinterviews (in samenspraak met de projectverantwoordelijken en de directie).

- Analyseer en evalueer je de verschillende door jou uitgevoerde communicatieacties. Je bespreekt je analyses met de directie en stuurt bij waar nodig.

- Coördineer je de professionele communicatie met onze musea leden, namelijk: redactie en uitsturen van nieuwsbrieven en andere vormen van communicatie naar de musea; beheer, aanvullen en modereren van het professionele intranet op de portaalsite.

- Ondersteun je de directie bij de public relations naar verschillende publieke en privé-partners. Zo starten we in 2023 met een traject rond fundraising (mecenaat, sponsoring) waar jij ons misschien bij kan helpen.

Je plaats binnen het team

Als verantwoordelijke voor de externe communicatie ontwikkel je een algemene communicatiestrategie die zich inschrijft binnen de strategische doelstellingen en de jaarlijkse actieplannen van Brussels Museums. Dit algemene plan wordt opgemaakt in samenspraak met de directie.

Je werkt nauw samen met de verschillende projectverantwoordelijken voor de specifieke projectcommunicatiecampagnes (Museum Night Fever, Nocturnes, Brussels Card…), alsook met de directie voor de communicatie naar de musea en public relations.

Specifieke taken (zoals encodering, opvolging promotiecampagnes, vertalingen…) kunnen intern of extern uitbesteed worden.

Profiel

- Je hebt een aantoonbare werkervaring van minimum 2 jaar in een gelijkaardige communicatiefunctie.

- Je hebt een uitstekende kennis van de verschillende communicatiestrategieën naar verschillende doelpublieken en van de verschillende communicatools online & offline.

- Je kan een strategische visie ontwikkelen voor de externe communicatie van Brussels Museums.

- Je kan je vlot uitdrukken in het Nederlands en Frans, zowel mondeling als schriftelijk (Engels is zeker een bijkomende troef).

- Je hebt een uitstekende pen voor het schrijven van promotionele en informatieve teksten. Hierbij slaag je erin om de redactionele content aan te passen aan je doelpubliek en weet je soms complexe informatie om te zetten in heldere en aantrekkelijke teksten. Je onderschrijft hierbij de waarden en de tone of voice van Brussels Museums en maakt gebruik van een bestaand grafisch charter.

- Je bent goed in het co-construeren en superviseren van projecten.

- Je weet hoe je taken moet inplannen en opvolgen binnen de gestelde deadlines. Tegelijk ben je voldoende flexibel om om te gaan met onvoorziene situaties.

- Je hebt een goede luisteraar naar het publiek en de musea toe.

- Je hebt een creatieve geest en aarzelt niet om onze communicatie met de tijd te laten mee-evolueren.

- Je neemt makkelijk het woord voor een publiek.

- Je hebt een goed zicht op de Brusselse culturele sector en bent een goede netwerker.

- Je informeert je actief over actuele museumtrends, pertinente thema’s en interessante praktijken voor de musea, zowel nationaal als internationaal.

- Je bent gevoelig voor thema’s als inclusie en duurzaamheid.

Aanbod

- Een voltijds contract (of minimum 80%, samen te bespreken) van bepaalde duur voor één jaar, dat omgezet kan worden in een contract van onbepaalde duur na positieve evaluatie. Indiensttreding zo snel mogelijk.

- Salaris volgens de barema’s van het Paritair Comité 329.02, niveau 4.1 of 4.2 + anciënniteit.

- Maaltijdchèques.

- 24 vakantiedagen per jaar + 1 extra dag per 5 gewerkte jaren.

- Een gratis MIVB abonnement of volledige vergoeding van je woon-werkverplaatsingen per trein.

- Mogelijkheid om gedeeltelijk van thuis uit te werken.

- Een zeer gevarieerde job in een drietalige werkomgeving in het centrum van Brussel (Sint-Hubertusgalerijen, op 5 minuten stappen van het Centraal Station), met 9 gemotiveerde collega’s.

Categorie
Marketing & communicatie
Type
Tijdelijk
Tewerkstelling
80% - 100%
Regio
Brussels Hoofdstedelijk Gewest