Organisatie

meemoo

Over meemoo

Samen met organisaties in cultuur, media en overheid zet meemoo zijn schouders onder de zorg voor en het gebruik van hun (digitaal) archief. Concreet digitaliseren en archiveren we Vlaams archiefmateriaal voor 180 organisaties en ontsluiten het voor verschillende doelgroepen. Daarnaast ondersteunen we organisaties en kunstenaars met raad en daad, via kennisplatformen, samenwerking in projecten en het beantwoorden van praktijkvragen. Meemoo bestaat op dit moment uit meer dan 65 medewerkers en is gevestigd in Gent.

Functieomschrijving

Elke dag zet meemoo zich in voor de archieven van Vlaamse organisaties in cultuur, media en overheid en delen we expertise over het beheer van (digitaal) erfgoed. Content digitaal archiveren is een van onze kerntaken. Dat doen we op grote schaal: jaarlijks archiveren we meer dan een half miljoen objecten, goed voor ruim 2 petabyte aan data. En daar komt heel wat softwareontwikkeling bij kijken. Daarom zijn we op zoek naar extra digitaal talent!

Backend Developer & Analist

een heel straffe ontwikkelaar

schrijft code die voor zich spreekt

analytisch & communicatief


Jouw takenpakket

Als Backend Developer & Analist kom je terecht in het team dat instaat voor de ontwikkeling van software voor de ingest, het management en het hergebruik van archiefmateriaal. Samen met je collega's ontwikkel je backendprocessen en -applicaties voor uiteenlopende doeleinden: van microservices die export mogelijk maken in een specifiek videoformaat tot grootschalige integraties.

Om je een idee te geven: dit jaar werken we aan de integratie van onze infrastructuur met de recent aangekochte software voor de nieuwe erfgoeddatabank, waardoor hogeresolutiemateriaal van heel wat culturele organisaties gearchiveerd kan worden bij meemoo. Recent maakten je collega's ook werk van software die ervoor zorgt dat het VRT-archief veilig bewaard wordt in ons archiefsysteem. We bouwen backendprocessen om dit te automatiseren en voeren analyses uit op de data om de synchronisatie te controleren. 18 PetaByte in sync? Check!
Daarnaast stapten we over op Prefect om onze ETL-processen te orchestreren. Miljoenen archiefrecords overpompen naar hetarchief.be? Check! Een meemoo-SIP ontwikkelen met bijbehorende gestroomlijnde ingestflow? Dubbelcheck. We zetten bovendien steeds meer in op artificiële intelligentie om audiovisueel materiaal mee te beschrijven. Gezichtsherkenning op 120.000 uur video? Reken maar van yes! Benieuwd naar nog meer ja's en checks? Neem gerust een kijkje tussen onze gepinde repositories op Github.

Concreet:

 • ga je als Backend Developer & Analist aan de slag met het maken van analyses voor nieuwe softwarecomponenten. Samen met je collega's bedenk je een performante en duurzame oplossing.
 • schrijf je duidelijk leesbare code die goed te onderhouden én uit te breiden is, en ontwikkel je schaalbare (micro)services. Ook hier word je bijgestaan door collega's. We reviewen elkaars werk om tot solide stukken code te komen.
 • documenteer je die (micro)services grondig voor je collega's, en voorzie je code comments en docstrings bij de code die je schrijft.
 • spring je op basis van een rotatiesysteem bij om dringende issues, problemen en operationele vragen (indien nodig gescript) op te lossen. Op die manier zie je hoe jouw code en processen werken in de praktijk: een goede voedingsbodem voor verbeteringen.

Goed om te weten: het meemoo-archiefsysteem bevat op dit moment meer dan 7,7 miljoen items en is 26 PB groot. De services die jij en je collega's ontwikkelen worden via API's, message queues of event streaming met elkaar geïntegreerd. Je ambitieuze team heeft een voorkeur voor open source en werkt met state of the art-technologieën (denk aan RDF, linked data en artificiële intelligentie). Je collega's zijn lean, mean en continu bezig met verbeteren en vernieuwen.

Profiel

Jij

 • hebt een bachelordiploma in de ICT en bij voorkeur enkele jaren relevante werkervaring, maar weet ons vooral te overtuigen door je kunde, enthousiasme en uitgebreide skillset.
 • hebt ferme analytische skills en bent sterk in probleemoplossend denken en handelen. Je denkt ook structureel mee: welke problemen zie je vaak terugkomen en hoe kunnen we die in de toekomst opvangen?
 • schrijft idiomatische code die geen uitleg behoeft. Anderen vinden vlot hun weg in jouw scripts, en jij navigeert op jouw beurt moeiteloos door andermans code en legacy code.
 • kan zelfstandig aan de slag in een Agile omgeving, en bent als teamspeler een positieve kracht binnen het team.
 • communiceert helder en duidelijk, zowel mondeling als schriftelijk. Je bent in staat om technische zaken te duiden voor een minder technisch publiek en omgekeerd. Je kan technische oplossingen bedenken voor problemen waarmee gebruikers geconfronteerd worden.
 • hebt niet alleen een uitstekende kennis van het Nederlands en Engels, maar spreekt daarnaast ook vloeiend Python en minstens één andere programmeertaal.
 • voelt je thuis in de command line, hebt Git vlot in de vingers en hebt ervaring met microservicearchitectuur.
 • hebt een streepje voor als je vertrouwd bent met S3, XML/XSLT, (Postgre)SQL, CI/CD en automated testing, containertechnologie (Docker), Kubernetes/OpenShift, (REST) API's, semantische technologieën zoals RDF, OWL, SPARQL en persistentieoplossingen zoals Elasticsearch en triplestores.
 • scoort als je ervaring hebt met event streaming en event driven architectures (Apache Pulsar), messaging (RabbitMQ), (rapid) prototyping, orchestratietools zoals Prefect.
 • zal hoofdzakelijk werken op backendprocessen en software. Als je daarnaast ook niet vies bent van een interface en wat frontendwerk, en kennis hebt van HTML, Typescript of Javascript is dat een plus.

Aanbod

Ons aanbod

Als analist-ontwikkelaar ga je voltijds aan de slag in het toffe team DEV binnen meemoo's archiefteam. In deze rol krijg je de kans om je dagelijks in grote datasets onder te dompelen, en mee te werken aan ambitieuze softwareprojecten die op grote schaal ingezet worden. (En ook al eens bekroond worden). Zo maak je het verschil voor tal van organisaties in cultuur, media en overheid. Bij meemoo durven we al eens snel te schakelen, maar maken we ook graag tijd om met een verse kop koffie, thee of soep over onze weekendplannen te praten.

Bovendien:

 • om je terecht in een jonge en ambitieuze werkomgeving, waar er voldoende ruimte is voor initiatief en opleiding.
 • draai je mee in een organisatie die staat voor innovatie in het Vlaamse media- en cultuurlandschap.
 • wordt ons groene kantoor in Gent je uitvalsbasis, maar kan je ook geregeld van thuis uit werken.
 • bieden we je een contract van onbepaalde duur, en mag je rekenen op een marktconform salaris in lijn met je ervaring.
 • ben je meer dan welkom op de gezellige apero's of bijeenkomsten van de boekenclub die geregeld door collega's op poten worden gezet. De collega's van team archief gaan zelfs vrijwillig op weekend samen. Zo tof vinden ze elkaar.
 • is het heel fijn werken bij meemoo. Vraag maar aan Maarten of Mattias.
Solliciteren

Interesse?

Reageren kan tot en met 3 maart 2024 via het formulier onze website. Vul de gevraagde gegevens in, en laad je motivatiebrief en cv op. We zijn ook benieuwd naar een drietal projecten waar je het meest trots op bent, en waarom. Deel je portfolio en voeg eventueel een link toe naar publieke repositories. De gesprekken en testen zullen doorgaan in de week van 11 maart. Voor meer informatie over meemoo of deze vacature kan je steeds contact opnemen met matthias.priem@meemoo.be (Manager Archivering).

Bij meemoo vinden we gelijke kansen belangrijk. We werven aan op basis van kwaliteiten en talenten, ongeacht leeftijd, geslacht, afkomst of beperking.

Reageren voor: 03/03/2024
Solliciteren

Interesse?

Reageren kan tot en met 3 maart 2024 via het formulier onze website. Vul de gevraagde gegevens in, en laad je motivatiebrief en cv op. We zijn ook benieuwd naar een drietal projecten waar je het meest trots op bent, en waarom. Deel je portfolio en voeg eventueel een link toe naar publieke repositories. De gesprekken en testen zullen doorgaan in de week van 11 maart. Voor meer informatie over meemoo of deze vacature kan je steeds contact opnemen met matthias.priem@meemoo.be (Manager Archivering).

Bij meemoo vinden we gelijke kansen belangrijk. We werven aan op basis van kwaliteiten en talenten, ongeacht leeftijd, geslacht, afkomst of beperking.

Reageren voor: 03/03/2024
Categorie
ICT & internet
Type
Vast
Tewerkstelling
Voltijds
Regio
Oost-Vlaanderen