Organisatie

meemoo

Over meemoo

Samen met organisaties in cultuur, media en overheid zet meemoo zijn schouders onder de zorg voor en het gebruik van hun (digitaal) archief. Concreet digitaliseren en archiveren we Vlaams archiefmateriaal voor meer dan 170 organisaties en ontsluiten we het voor verschillende doelgroepen. Daarnaast ondersteunen we organisaties en kunstenaars met raad en daad, via kennisplatformen, samenwerking in projecten en het beantwoorden van praktijkvragen. Meemoo bestaat op dit moment uit ruim 65 medewerkers en is gevestigd in Gent.

Functieomschrijving

Elke dag zet meemoo zich in voor de archieven van Vlaamse organisaties in cultuur, media en overheid en delen we expertise over het beheer van (digitaal) erfgoed. In dat kader sleutelen we momenteel aan een duurzame oplossing voor de Vlaamse erfgoeddatabanken Erfgoedplus en Erfgoedinzicht. Voor de uitbouw van deze dienstverlening zijn we op zoek naar digitaal talent.

Je maakt functionele analyses voor de nieuwe Vlaamse Erfgoeddatabank voor een brede en diverse groep aan gebruikers (zoals musea, heemkringen, kerkfabrieken, ...). Je vormt de brug naar gebruikers en stakeholders en je verwerkt hun wensen en noden in coherente documentatie. Je gaat in dialoog met leveranciers om de beste oplossing te realiseren. Op langere termijn bouw je, samen met de projectleider, mee aan een roadmap voor de verschillende diensten.

Analist Erfgoeddatabank

krak in structureren en analytisch denken

communicatief en gebruikersgericht

enthousiast en geëngageerd

Jouw takenpakket

 • Je brengt de noden en wensen van de verschillende gebruikers gedetailleerd in kaart en bepaalt de scope voor de nieuwe erfgoeddatabank. Je onderzoekt de praktijken en standaarden in de sector en bepaalt waaraan een oplossing minimaal moet voldoen.
 • Samenwerking en communicatie met interne en externe stakeholders zijn essentieel in de ontwikkeling van de nieuwe erfgoeddatabank die Erfgoedplus en Erfgoedinzicht zal vervangen: je houdt rekening met de diverse groepen, je beheert de verwachtingen en je informeert de betrokken partijen.
 • Je onderzoekt hoe data uit de bestaande toepassingen overgezet kunnen worden naar de nieuwe erfgoeddatabank en je ontwerpt de nodige testen om dit foutloos te implementeren.
 • Je geeft vorm aan een functionele roadmap voor de erfgoeddatabank en je bouwt mee aan een overlegstructuur om gebruikers permanent te betrekken en om samen prioriteiten te bepalen.
 • Je valideert wat opgeleverd wordt door de leverancier en je begeleidt de transitie van gebruikers naar de nieuwe erfgoeddatabank.
 • Je documenteert op een overzichtelijke en toegankelijke manier.

Profiel

Jouw profiel

 • Je hebt minimaal 5 jaar werkervaring op zak waarvan 3 jaar als functioneel analist in ICT-projecten. Je werkt vlot met data, kan processen modelleren en je weet ook de niet-functionele vereisten mee in kaart te brengen.
 • Je bent een kei in zelfstandig werken en structuur is je tweede natuur. Je bent geboren met een goede dosis gezond verstand.
 • Je bent een krak in communicatie en trekt je goed uit de slag in het Nederlands en Engels. Daarnaast blink je uit in klantgerichtheid: onze projectpartners, met wie je nauw samenwerkt, zien je graag komen. Je vertaalt hun vragen en bezorgdheden naar oplossingen en werkbare compromissen.
 • Je hebt ervaring met SaaS-oplossingen en in de migratie van data naar nieuwe toepassingen. Je kan ook testscenario’s opmaken en implementeren.
 • Change management bij gebruikers met een beperkte technische bagage is jou niet vreemd.
 • Ben je vertrouwd met datamodellering, (linked) open data en het gebruik van open standaarden in de erfgoedsector, dan is dat een plus.

Aanbod

Ons aanbod

We bieden een voltijds contract aan van onbepaalde duur, voor een job waarin je het verschil maakt voor een heleboel organisaties in de cultuur- en erfgoedsector. Jouw inspanningen zorgen ervoor dat meer erfgoeddata gedeeld en toegankelijk worden, zodat iedereen ermee aan de slag kan.

Je krijgt de kans om mee vorm te geven aan een nieuw project binnen onze werking, geruggensteund door het ruimere meemoo-team. Je komt terecht in een ambitieuze omgeving waarin we snel schakelen, maar ook graag met een stevige kop koffie of thee over onze weekendplannen praten.

Bovendien:

 • maak je deel uit van een jong en dynamisch team, in een werkomgeving waar er voldoende ruimte is voor initiatief.
 • draai je mee in een organisatie die staat voor innovatie in het Vlaamse media- en cultuurlandschap.
 • wordt ons kantoor in Gent je uitvalsbasis, maar heb je de mogelijkheid om regelmatig van thuis uit te werken.
 • mag je rekenen op een marktconform salaris in lijn met je ervaring.
 • is het heel fijn werken bij meemoo. Vraag maar aan Laura, Lise of iemand anders uit ons team.
Categorie
ICT & internet
Type
Vast
Tewerkstelling
Voltijds
Regio
Oost-Vlaanderen