Organisatie

Kenniscentrum Vlaamse Steden - VVSG vzw

Het Kenniscentrum Vlaamse Steden (KCVS) is een Interlokale Vereniging opgericht in 2007 onder impuls van de dertien centrumsteden Antwerpen, Aalst, Brugge, Genk, Gent, Hasselt, Kortrijk, Leuven, Mechelen, Oostende, Roeselare, Sint-Niklaas en Turnhout en de VVSG.

Het KCVS wil de stedelijkheid in Vlaanderen in al haar facetten versterken, de leerprocessen in de steden stimuleren en zorgen voor een versterking van het netwerk van steden. Het Kenniscentrum zet dan ook in op het verbeteren van het beleid in de centrumsteden, de stadsorganisatie en haar dienstverlening, en weegt mee op het stedelijk beleid in Vlaanderen.

De behoefte aan een ruimte waar steden onderling, maar ook met de Vlaamse overheid en andere cruciale partners, in gesprek kunnen gaan, is meer dan ooit aanwezig. Het KCVS biedt een veilige, maar ook stimulerende en inspirerende haven om deze gesprekken op een gedegen manier te voeren. Dit over velerlei zaken, maar vooral over welbepaalde en door de steden gekozen thema’s, die door het KCVS vormgegeven worden in meerjarige programma’s. Elke vijf jaar engageren steden zich om financieel én inhoudelijk samen te werken.

Voor de personeelsbezetting wordt geopteerd voor een kleine en slagvaardige staf die bestaat uit 3 inhoudelijke stafmedewerkers en een halftijdse medewerker communicatie en organisatie. Meer informatie over het KCVS vind je hier.

Functieomschrijving

Als medewerker communicatie en organisatie zal je focus liggen binnen twee belangrijke pijlers van de werking:

- We beschikken over drie communicatiekanalen. Dit zijn het webplatform ‘kenniscentrumvlaamsesteden.be’, de maandelijkse nieuwsbrief en het LinkedIn kanaal. We brengen wekelijks nieuwsitems en kennisdossiers op het webplatform en communiceren met specifiek geïnteresseerden door onze nieuwsbrief via mail te delen. Door het gebruik van een derde communicatietool, LinkedIn, wordt er een ruime doelgroep aangesproken. In het voorjaar van '24 lanceren we een vernieuwd webplatform.

- Het Kenniscentrum stimuleert de leerprocessen in de steden en faciliteert interactie en ervaringsuitwisseling tussen de steden. Dit door de organisatie van werkgroepen, studiedagen en workshops, denkdagen en intervisies.

Binnen deze pijlers neem je deze taken op:

Communicatieve taken

- Je neemt redactietaken op voor onderwerpen op elk van de 3 kanalen.

- Je organiseert de communicatieplanning.

- Je zorgt voor het invoeren en voorbereiden van de nieuwsbrieven en voor de verzending. Zo ook voor de content van het webplatform en het LinkedIn-kanaal.

- Je maakt uitnodigingen voor activiteiten.


Organisatorische taken

- Je beheert de algemene e-mailboxen van het Kenniscentrum.

- Je bent eerstelijns in het beantwoorden van praktische helpdeskvragen en verwijst inhoudelijke vragen door naar de betrokken collega’s.

- Je staat in voor het up-to-date houden van de verzendlijsten van onder meer nieuwsbrieven.

- Je beheert de inschrijvingen voor diverse initiatieven zoals studiedagen, opleidingen, denkdagen … , je staat in voor een vlotte opvolging hiervan en geeft logistieke ondersteuning.

- Je staat in voor briefwisseling, mailverkeer, agendabeheer, reserveren van accommodatie en catering.

Profiel

Je hebt een goede basis opgebouwd via studie dat je helpt om bovenstaand takenpakket tot een goed einde te brengen. Gelijkwaardige competenties opgebouwd door relevante ervaring nemen we zeker ook mee in rekening.

Daarnaast wordt jouw profiel ook gekenmerkt door onderstaande competenties:

  • Je weet als geen ander jouw collega’s te ondersteunen om een boodschap klaar en helder over te brengen en beheerst daarvoor vlot de Nederlandse taal.
  • Je draagt kwaliteit, correctheid en klantgerichtheid hoog in het vaandel.
  • Je denkt proactief (mee) waar communicatieve en organisatorische taken efficiënter aangepakt kunnen worden.
  • Je stelt je flexibel op waardoor je vlot tussen de verschillende taken kan schakelen. Je blijft kalm en rustig in onverwachte situaties, bij tegenslag, bij kritiek of bij een hoge werkdruk.
  • Je bent een teamspeler, maar je kan ook zelfstandig werken en doet dat correct en nauwgezet. Je werkt constructief mee in het team. Je stelt je loyaal en betrokken op.
  • Je hebt een grondige basiskennis van Word, Excel en Outlook (Office 365). Je bent ook bereid om nieuwe programma’s snel en grondig aan te leren.

Aanbod

  • Een halftijdse overeenkomst van onbepaalde duur. Indiensttreding is voorzien zodra je beschikbaar bent.
  • De verloning gebeurt op bachelorniveau binnen de vork € 1.508,46 bruto maandloon en max. € 2.278,63 bruto maandloon (29 jaar functierelevante anciënniteit) voor een halftijdse betrekking.
  • Dit loon wordt aangevuld met een aantrekkelijk pakket aan extra voordelen (woon-werkverkeer, maaltijdcheques, ecocheques, groepsverzekering, gsm-abonnement, …), in combinatie met een flexibele werkregeling (o.a. thuiswerk) zodat je werk en privé makkelijk op elkaar kan afstemmen.  
  • Je werkt plaatsonafhankelijk en wisselt het werken in Huis Madou, een moderne en aangename werkomgeving en een ontmoetingsplek in hartje Brussel, af met thuiswerk of werken op verplaatsing en dit in samenspraak met de directeur.
  • Je wordt warm onthaald bij je start en wordt daarna ondersteund in je verdere groei in de job.
  • Je komt terecht in een werkomgeving waar een open geest, professionaliteit en vertrouwen samengaan.
  • Een terbeschikkingstelling behoort tot de mogelijkheden en zien wij als een win-win. Ben je tewerkgesteld binnen een lokaal bestuur en op zoek naar een nieuwe uitdaging, dan moedigen wij je aan om te solliciteren.
Categorie
Marketing & communicatie
Type
Vast
Tewerkstelling
Deeltijds
Regio
Brussels Hoofdstedelijk Gewest