Wat is de Roadtrip Cultuureducatie?

De roadtrip neemt je mee langs de diversiteit van cultuureducatie i.s.m. boeiende partners en (internationale) sprekers. Met een lezing, debat of tafelgesprek duiken we in de verschillende hoeken van cultuureducatie. Steeds verfrissend en actueel, mét veel ruimte voor ontmoeting.

Over de sessie

Wat als we het perspectief van het heldendom afwerpen en het verlies in al z’n diversiteit op een andere manier tastbaar proberen te maken? Naar aanleiding van de expo FOR EVERMORE, over begraafplaatsen van W.O.I, nodigt In Flanders Fields Museum Barbara Raes van Beyond the Spoken uit. We gaan in dialoog over nieuwe hedendaagse rituelen voor afscheid en herinnering, en over hoe kunst en co-creatie daar een betekenisvolle invulling kunnen aan geven.

Liesbeth De Clercq
Neem contact op met
Liesbeth De Clercq
Kennismedewerker cultuureducatie
email hidden; JavaScript is required
JavaScript is required to reveal this message.

Programma

13u00 - Onthaal
13u30 - Verwelkoming door publiq en partners
13u45 - Start geleid bezoek aan tijdelijke expo FOR EVERMORE
14u45 - Presentatie Barbara Raes (Beyond the Spoken)
15u45 - Pauze
16u00 - Werksessie en uitwisseling rond het bedenken van een alternatief afscheidsritueel
16u45 - Outro publiq
17u00 - Hapje en drankje
17u30 - Einde

Praktisch

  • Datum: Donderdag 12 oktober 2023
  • Locatie: Lakenhallen, Grote Markt 34, 8900 Ieper
  • Timing: Onthaal vanaf 13u00, start om 13u30, einde voorzien om 17u30
  • Om deel te kunnen nemen, koop je eerst een ticket voor de roadtrip cultuureducatie 2023:
    • Een ticket kost €40 excl. btw (€48,40 incl. btw)
    • Met de ticketcode die je ontvangt, kan je deelnemen aan de 4 events van de roadtrip cultuureducatie 2023.
    • De code is geldig voor alle medewerkers van je organisatie. Je hoeft dus maar 1 code aan te kopen om met meerdere medewerkers te kunnen deelnemen.
    • Na ontvangst van de code, is inschrijven voor het event noodzakelijk.
  • Maximum aantal deelnemers: 25

Over In Flanders Fields Museum

In een land waar oorlog gewoed heeft, gaat die niet gauw voorbij. Ook niet als die oorlog inmiddels een eeuw achter ons ligt. Voor elk van de meer dan 600.000 doden die vielen in ons land, voor elk van de ruim 425.000 graven en namen op monumenten en voor de honderden andere sporen en relicten in de frontstreek, voor elk van de miljoenen getroffenen (fysisch of psychisch gewonden, vluchtelingen en gedeporteerden) bestaat er een verhaal van verdriet, pijn en beproeving ergens in de wereld.

In Flanders Fiels Museum wil de band met dit oorlogsverleden bewaren. Omdat het wezen van oorlog door de tijd heen niet verandert, beschouwt het museum het brengen van dit oorlogsverhaal als een universele en eigentijdse vredesboodschap, en dus als een belangrijke maatschappelijke opdracht. Het museum werkt nauw samen met partners die zijn missie delen en werkt binnen het kader van Ieper Vredesstad.

Over Barbara Raes

Barbara Raes werkte van 2000-2014 als programmator en artistiek leider van Kunstencentra BUDA en Vooruit. In 2014 volgde ze een opleiding als begeleider van afscheidsrituelen bij Green Fuse in Totnes (UK). Ze deed ook aanvullende workshops rond transitie en het vormgeven van het leven en de dood. Zo ontwikkelde ze zich tot een unieke verbinder tussen kunst-zorg-afscheid. Van 2015-2018 was ze aan de slag als onderzoeker aan het KASK, School of Arts om nieuwe fysieke en mentale ruimtes voor afscheid te ontwerpen. Simultaan richtte ze Beyond the Spoken op, een privé-praktijk waarbij ze mensen in hun rouwproces begeleidt door voor hen een uniek afscheidsritueel te creëren en te faciliteren. Barbara maakt vanaf seizoen 2023-24 deelt uit van de artistieke leiding NTGent.

Beyond the Spoken is bekend voor de uitwerking van unieke rituelen met een artistieke invalshoek en hanteert hiervoor een co-creatieve en duurzame aanpak. Dit maakt het verschil met traditionele rituelen. Deze kunstzinnige insteek ondersteunt de rituelen dankzij het durven ontdekken, verbeelden en verbinden. Het creëren van rituelen is voor Barbara deel van een grotere transitiebeweging en een ruimer maatschappelijk verhaal. Wat we voor onszelf doen, werkt ook altijd door op onze relatie tot onze dierbaren om ons heen en de samenleving.

(c) Anneleen van Kuyck

Mis deze stop van de roadtrip niet!

Nog geen ticket voor de roadtrip cultuureducatie? Schaf dat eerst aan!