Wat is de Roadtrip Cultuureducatie?

De roadtrip neemt je mee langs de diversiteit van cultuureducatie i.s.m. boeiende partners en (internationale) sprekers. Met een lezing, debat of tafelgesprek duiken we in de verschillende hoeken van cultuureducatie. Steeds verfrissend en actueel, mét veel ruimte voor ontmoeting.

Over de sessie

Brussel wordt steeds diverser, hyperdivers, ofwel steeds meer diversiteit binnen de diversiteit. Een meerstemmig orkest van allerhande gemeenschappen, religieuze stromingen, herkomsten en dat aan verschillende snelheden en visies. Daarnaast neemt de vergrijzing in Brussel sterk toe. Hoe kunnen we met deze hyperdiversiteit omgaan?

We laten eerst Hans Vandecandelaere aan het woord over Hyperdivers Brussel. Zijn lezing focust op Brussel als hyperdiverse stad in het algemeen en ouder worden in de grootstad in het bijzonder. Vragen die daarbij naar boven komen: Hoe leven we samen in een sterk gefragmenteerde stad? Als het verschil de norm is, wat houdt de stad dan samen? Hoe kunnen we mensen van verschillende generaties en achtergronden toch verbinden met elkaar? Welke plaats nemen kunst en cultuur hier in?

Specifiek voor deze laatste vraag zoomen we in op de werking van Labolobo vzw. Labolobo gelooft in een wereld van diversiteit en sterke sociale banden, waarin elke generatie iets te leren en te ontdekken heeft van de andere. Tijdens een artistieke workshop dompelt Labolobo je onder in hun manier van werken en ontdekken we zelf de kracht van verbinding.

Het event gaat door in het station van Jette waar Labolobo gedurende twee jaar proefprojecten opzet onder de noemer STAYtion, vanuit het streven het maatschappelijk weefsel van de buurt te versterken.

Liesbeth De Clercq
Neem contact op met
Liesbeth De Clercq
Kennismedewerker cultuureducatie
email hidden; JavaScript is required
JavaScript is required to reveal this message.

Programma

13u00 - Onthaal
13u30 - Intro publiq en partners
13u45 - Lezing Hans Vandecandelaere- Hyperdivers Brussel
14u30 - Vragenronde
14u45 - Pauze
15u00 - Intro op werking Labolobo
15u15 - Workshops Labolobo + uitwisseling
16u45 - Slotwoord
17u00 - Hapje en drankje
17u30 - Einde

Praktisch

 • Datum: Donderdag 21 sept 2023
 • Locatie: STAYtion, Station Jette (Kardinaal Mercierplein 22, 1090 Jette)
  • De locatie is vlot bereikbaar met het openbaar vervoer voor de deelnemers en sluit bovendien naadloos aan bij de inhoudelijke focus die we naar voren schuiven.
  • Ben je minder mobiel? Geraak je niet zomaar aan naar STAYtion? Laat het ons weten en we komen je graag ophalen met de TUKTUKJette. De TUKTUK projecten van Labolobo combineren zachte mobiliteit met het creëren van sociale banden.
 • Timing: Onthaal vanaf 13u00, start om 13u30, einde voorzien om 17u30
 • Om deel te kunnen nemen, koop je eerst een ticket voor de roadtrip cultuureducatie 2023:
  • Een ticket kost €40 excl. btw (€48,40 incl. btw)
  • Met de ticketcode die je ontvangt, kan je deelnemen aan de 4 events van de roadtrip cultuureducatie 2023.
  • De code is geldig voor alle medewerkers van je organisatie. Je hoeft dus maar 1 code aan te kopen om met meerdere medewerkers te kunnen deelnemen.
  • Na ontvangst van de code, is inschrijven voor het event noodzakelijk.
 • Inschrijven voor 15/09
 • Maximum aantal deelnemers: 20

Over Destelheide

Destelheide is een centrum voor jeugd, kunst en creatie waarin voornamelijk jongerenorganisaties en het onderwijs creatieve activiteiten ontplooien. De kunst- en cultuureducatieve dienst Dharts ontwikkelt een inspirerend leefklimaat, bouwt artistieke trajecten met jongeren en kunstenaars uit en organiseert kunsteducatieve vormingsmomenten om de verblijvers bij hun eigen activiteiten te ondersteunen, inspireren en stimuleren.

Over Brussels Ouderenplatform

Ouder worden brengt uitdagingen met zich mee. Daarom is er het Brussels Ouderenplatform. Het open huis waar je als Brusselse oudere terecht kan met je interesses, talenten en de vragen die je bezighouden. Waar je kan deelnemen aan een breed gamma aan activiteiten. Waar iedereen die werkt met ouderen in Brussel of hiervoor belangstelling heeft een professionele partner vindt om ideeën in concrete projecten om te zetten. Waar de stem van de oudere belang heeft en de weg vindt naar het beleid.

Over Labolobo

​​Labolobo brengt leeftijden samen in onze stad, op een creatieve en transversale manier. Ze bestrijden isolement en leeftijdsstereotypering. Ze bevorderen empathie, respect en solidariteit. Omdat we allemaal veel van elkaar kunnen leren. Omdat leeftijd geen drempel mag zijn. Omdat intergenerationele uitwisseling aan de basis ligt van een beter samenleven.
Bij Labolobo is men ervan overtuigd dat iedereen een actieve rol in de maatschappij kan spelen, ongeacht zijn of haar leeftijd. Ze kiezen voor artistieke en collectieve creatie, omdat kunst ons in staat stelt om de manier waarop we naar onszelf, naar anderen en naar de wereld kijken te veranderen.

Over Hans Vandecandelaere

Hans Vandecandelaere (1970) is auteur van boeken over Molenbeek en migratie in Brussel. Zijn recentste werk is de website www.hyperdiversbrussel.be waar hij focust op het samenleven in een hyperdiverse stad. ‘Hyperdivers Brussel in 42 afleveringen’ verkent de complexe realiteiten achter huisvesting, armoede, gezondheidszorg, cultuurleven, publieke ruimte enz. Kenmerkend voor zijn werk is dat hij steeds inzichten uit studies zo verhalend mogelijk vertaalt, in combinatie met breed veldwerk.
Sinds 20 jaar is hij professioneel bezig met Brussel, als auteur, journalist, stadsgids of conferencier.

Mis deze stop van de roadtrip niet!

Nog geen ticket voor de roadtrip cultuureducatie? Schaf dat eerst aan!