Organisatie

Centrum ter Preventie van Zelfdoding
Het Centrum ter Preventie van Zelfdoding (CPZ) werkt aan het voorkomen van zelfdoding en de vermaatschappelijking van die preventie. We willen suïcidaliteit bespreekbaar maken en mensen helpen bij het omgaan met en verminderen van suïcidaliteit en het overbruggen van een suïcidale crisis. Het CPZ wil er zijn voor (potentieel) suïcidale personen en hun omgeving. Niet in de plaats van het professionele aanbod, wel met een daaraan complementair aanbod. Concreet willen we: • Methodieken ontwikkelen en uitvoeren in het kader van laagdrempelige telezorg • Vormingsmodules ontwikkelen en implementeren • Expertise verzamelen en delen met de samenleving • In de combinatie van deze elementen ligt de sterkte van onze werking.

Functieomschrijving

Iedereen die zelfmoordgedachten heeft of zich zorgen maakt over iemand, kan 24/7 terecht bij de Zelfmoordlijn 1813. De vrijwilligers van de Zelfmoordlijn beantwoorden oproepen via telefoon, chat en e-mail, van thuis uit of vanuit een beantwoorderslokaal in Brussel en Leuven. Jaarlijks beantwoorden zij meer dan 15 000 oproepen. Opleiding, permanente vorming, coaching en ondersteuning zorgen ervoor dat je stevig in je schoenen staat om de Zelfmoordlijn te beantwoorden. Je kan kiezen om telefoon, chat of e-mail te beantwoorden. Je engageert je voor minimum één jaar. Om je hiervoor klaar te stomen doorloop je een traject van opleiding en begeleiding door ervaren vrijwilligers en stafmedewerkers van het CPZ. Een specifieke vooropleiding heb je niet nodig. • Telefoon beantwoorden: Je beantwoordt Zelfmoordlijn 1813 10u-20u per maand, waarvan 8 nachturen (22u en 6u) per 2 maanden. Je bepaalt samen met de staf waar en wanneer je de Zelfmoordlijn 1813 beantwoordt. • Chat beantwoorden: Je bemant de chat van Zelfmoordlijn 1813 10-20u per maand, met elke twee maanden een weekendwacht. Je bepaalt samen met de staf waar en wanneer je de Zelfmoordlijn 1813 beantwoordt. • E-mail beantwoorden: Je beantwoordt 10u-20u per maand e-mails van Zelfmoordlijn 1813. Je bepaalt samen met de staf waar en wanneer je de Zelfmoordlijn 1813 beantwoordt. Daarnaast neem je deel aan vijf intervisiemomenten per jaar die regionaal georganiseerd worden om je kennis en ervaring met anderen te delen en bij te schaven.

Profiel

Wil je iets kunnen betekenen voor anderen? Heb je een groot inlevingsvermogen en een warm hart voor mensen die het niet meer zien zitten? Kan jij tijd vrijmaken om naar mensen in nood te luisteren en beschik je over een goede dosis draagkracht? Dan is het beantwoorden van de Zelfmoordlijn misschien wel iets voor jou? Iedereen die minstens 20 jaar oud is en zich voor tenminste een jaar kan engageren, kan zich kandidaat stellen. Je hebt geen specifieke vooropleiding nodig, daar zorgen wij voor.

Aanbod

Het Centrum ter Preventie van Zelfdoding heeft je heel wat te bieden: • Je werkt mee aan de preventie van zelfdoding in Vlaanderen • Je maakt deel uit van een ploeg gemotiveerde en betrokken vrijwilligers • Je krijgt een sterk onderbouwde en praktijk georiënteerde basisopleiding • Je kan rekenen op professionele begeleiding en permanente vorming • Je bent verzekerd voor burgerlijke aansprakelijkheid en ongevallen
Categorie
Andere
Type
Vrijwilligerwerk
Tewerkstelling
Deeltijds
Regio
Andere