Organisatie
Inclusieproject LUAR werd opgericht door het netwerk rond een jonge muzikant met een licht verstandelijke beperking en autisme. Hij werd geboren met een genetisch syndroom dat van hem een bijzonder boeiende persoon maakt met een heel aparte wereld en veel talenten, maar tegelijkertijd met een permanente nood aan ondersteuning in de vorm van assistentie en toezicht overdag en permanentie ’s nachts. Het inclusieproject LUAR wil hem een alternatief bieden voor een leven in een instelling voor personen met een handicap, zodat hij in zijn vertrouwde omgeving mag blijven, in contact met de mensen die hem goed kennen, hem goed aanvoelen en graag zien. Door een zorgzaam netwerk te ontwikkelen rondom hem is dit mogelijk. De uren begeleiding worden verdeeld onder zijn mantelzorgers, zijn persoonlijke assistent(en) en zijn huisgenoten (de vrijwillige studenten-omkaderaars). Zo wordt ervoor gezorgd dat er altijd iemand bij hem is die hem de juiste ondersteuning kan bieden.
Functieomschrijving
Word huisgenoot-omkaderaar en ondersteun thuis vrijwillig enkele uren per week in ruil voor een betaalbare studentenkamer en het opdoen van ervaring op het vlak van handicap en inclusie.
Elke student verbindt zich ertoe een regelmatige aanwezigheid en een gemiddelde van 8 uur dagondersteuning per week aan te bieden, samen met de anderen nachtpermanentie te verzekeren en een uurtje overleg te houden per week, en betaalt een bezettingsvergoeding van € 230 per maand, kosten inbegrepen. In ruil daarvoor logeert hij/zij in een aangename en goed gelegen Schaarbeekse rijwoning, samen met de jongere, zijn twee katten en twee andere studenten-omkaderaars.
De studenten proberen actief deel te nemen aan het gemeenschapsleven, maar krijgen ook hun eigen ruimte en rust. Net als de jongere in kwestie leren ze bewust om te gaan met grenzen, afstand en nabijheid en benutten ze het dagelijkse samen leven als leerkans. De ideale student-omkaderaar staat positief in het leven, is speels en kan vlot schakelen tussen structuur bieden/begrenzen en nabij zijn, kan duidelijk en constructief communiceren, over zijn/haar eigen functioneren reflecteren en feedback geven en ontvangen.
De studenten gaan een engagement aan voor één academiejaar. Het weekrooster wordt opgesteld in functie van het studierooster van de studenten en van de activiteiten van de jongere. Er wordt ook een permanentie georganiseerd zodat de jongere nooit alleen blijft ‘s nachts.
De student moet het Nederlands beheersen op moedertaal-niveau en het Frans ten minste goed kunnen begrijpen (maar een goede kennis van het Frans is zeker een pluspunt). Dit omdat de omgevingen waar de jongere in vertoeft in Brussel Nederlandstalig of Franstalig zijn en het team met elkaar in het Nederlands communiceert.
De ondersteuning omvat op zich geen verzorgende taken (bv wassen of aankleden). Het gaat er eerder om op een vriendelijke, discrete en lieve maar ontoegeeflijke manier supervisie te houden, aan te moedigen of af te remmen, net zoals je zou doen voor een jongere broer of zus.
De student verbindt zich ertoe rekening te houden met de noden van de jongere en de afgesproken aanpak te hanteren om hem rust en structuur te bieden (bv afspraken rond triggers als beeldschermen, lekkernijen of favoriete onderwerpen).
De student verbindt zich ertoe geen gasten in het huis te brengen zonder voorafgaande toestemming.
Er wordt een tijdelijke verblijfsovereenkomst ondertekend die in principe van september tot eind juni loopt. Indien de student het verblijf moet verlengen tijdens de zomervakantie, is dit mogelijk.
De student moet gedekt zijn door een verzekering en een verzekeringsattest kunnen voorleggen.
Profiel
Elke student mag solliciteren, maar de voorkeur gaat uit naar derdejaars- en masterstudenten in richtingen als (ortho)pedagogie (van het jonge kind), sociaal-cultureel werk, gezinswetenschappen, ergotherapie, psychologie, agogiek, enz. en naar studenten die ervaring hebben met mensen met een mentale beperking.
Aanbod
Elke student biedt gemiddeld 6 tot 8 uur dagondersteuning en 2
nachtpermanenties per week en betaalt een bezettingsvergoeding van € 230
per maand, kosten inbegrepen. In ruil daarvoor logeert hij in een
aangename Schaarbeekse rijwoning, samen met de jongere, zijn twee katten
en twee andere studenten-omkaderaars. Wekelijks wordt ook een uurtje
uitgetrokken voor overleg met de andere leden van het zorgnetwerk.
Solliciteren
Lees de info op onze site (https://inclusiefond.wixsite.com/inclusieproject-luar) grondig alvorens te solliciteren via het formulier op de site.
Solliciteren
Lees de info op onze site (https://inclusiefond.wixsite.com/inclusieproject-luar) grondig alvorens te solliciteren via het formulier op de site.