Organisatie

The Circus Dialogues
The Circus Dialogues is een artistiek onderzoeksproject aan KASK School of Arts dat experimentele ontmoetingen tussen theorie en circuspraktijk onderzoekt en faciliteert. The Circus Dialogues wil actief meebouwen aan het circus als een veld waarin experimenteel denken gebeurt en kan blijven gebeuren. Dat doen we in de eerste plaats in de artistieke praktijk zelf. Daarnaast organiseren we leesclubs en meerdaagse ontmoetingen voor circusartiesten en publiceren we Open Brieven aan het Circus. Met onze acties hopen we mee vorm te geven aan het circus als een veranderend, politiek veld waarvan de artistieke grenzen onbeslist en open blijven. Check onze website www.circusdialogue.com voor nieuwtjes en meer info.

Functieomschrijving

The Circus Dialogues is een artistiek onderzoeksproject dat experimentele ontmoetingen faciliteert tussen theorie en hedendaagse circuspraktijk. Als tweejarig artistiek onderzoeksproject (2018-2020), is The Circus Dialogues verbonden aan KASK School of Arts. Het project wordt geleid door Bauke Lievens, die als docente verbonden is aan de opleiding Drama. Mede-onderzoekers zijn circusartiesten Sebastian Kann (USA/DE) en Quintijn Ketels (BE), bijgestaan door Vincent Focquet.

Op dit moment werken we aan een boek getiteld Thinking Through Circus, een veelvormige collectie teksten geschreven door verschillende circusartiesten en –makers uit binnen- en buitenland. Het boek wordt voorgesteld tijdens Smells like Dialogue: A Circus Symposium, het driedaagse symposium dat we organiseren tijdens Smells like Circus (Vooruit), een cross-disciplinair (circus)festival in januari 2020. Op dat symposium nodigen we circusartiesten, theoretici en een breder publiek uit in het spannende gesprek over theorie, politiek en praktijk in het hedendaagse circusveld. In de week voor het symposium organiseert The Circus Dialogues eveneens een onderzoeksweek voor 8 internationale circusartiesten en –makers in de Zwarte Zaal van KASK School of Arts. Zij zullen werken rond de volgende vragen: hoe is je circuspraktijk (ook) een denkpraktijk? Hoe ‘werkt’ je werk? Wat verandert er in je artistieke praktijk wanneer je die expliciteert als een denkende praktijk? Op de laatste dag van het symposium delen deze artiesten hun onderzoek met het publiek van het symposium. Met deze acties willen we ruimte bieden aan vele kruisende, en soms contradictorische stemmen. We bieden actief weerstand aan een vaststaande definitie van circus en hopen met dit project het circus te denken als een veranderend en politiek veld met diverse praktijken waarvan de grenzen onbeslist blijven.

Smells like Dialogue: A Circus Symposium vindt plaats van 15 tot en met 17 januari 2020 en wordt georganiseerd met steun van Vooruit, Circuscentrum, UGent en S:PAM. De onderzoeksweek op KASK School of Arts vindt plaats van 10 tot en met 17 januari 2020.

The Circus Dialogues is op zoek naar één of meerder stagiair(e)(s) die mee vorm willen geven aan het symposium, het boek en de onderzoeksweek. Geen van deze drie onderzoeksacties is al in steen gebeiteld. De stage biedt je dus de kans een inhoudelijk gesprek aan te gaan over de wisselwerkingen en ontmoetingen tussen theorie en (circus)praktijk, de verschillende machtsdynamieken in de institutionele constructie van kennis en de vraag hoe daarmee om te gaan op een duurzame manier. Dat gesprek wordt de komende maanden steeds concreter vertaald naar beslissingen omtrent de publicatie en de organisatie van werkweek en symposium. De stage zal op die manier een combinatie zijn van inhoudelijke verdieping en de vertaling daarvan naar concreet productioneel werk dat nodig is om het gesprek te ontsluiten naar een breder publiek. Binnen de verschillende acties van het onderzoeksproject willen we de stagiair aanmoedigen om zelf accenten te leggen. We zijn op zoek naar één of meerdere perso(o)nen met interesse en goesting voor circus en zin voor initiatief. Het zwaartepunt van de stage zal vallen in de opmaat van en tijdens de werkweek en het symposium (december 2019 - januari 2020).Start stage: eind september / begin oktober 2019
Eind stage: 20 januari 2020
Werkuren: 260

Categorie
Artistiek
Type
Stage
Tewerkstelling
Deeltijds
Regio
Oost-Vlaanderen