Profiel

• Je bent gedreven door maatschappelijke inzet, en je ziet het potentieel van immaterieel erfgoed in een diverse samenleving.
• Je bent sterk in agogische vaardigheden.
• Je hebt ervaring met procesbegeleiding en /of het geven van vorming.
• Je hebt ervaring met werken met allerhande groepen en mensen. Je past je manier van werken flexibel aan aan de mensen die je voor je hebt.
• Je maakt je sterk voor participatie en co-creatie, je bent een geboren bruggenbouwer en verbinder.

• Je hebt interesse in de brede cultuursector en bent nieuwsgierig naar wat al mensen bezig houdt.
+ Kennis van of ervaring met immaterieel-erfgoedbeleid of -werking is een pluspunt

• Je beschikt over zowel uitstekende schriftelijke als mondelinge communicatieve vaardigheden.
• Je bent creatief en accuraat. Je weet van aanpakken, bent resultaatgericht.
• Je bent een enthousiaste en sociaalvaardige collega en je kan goed zelfstandig én in team werken.
• Je beschikt over een masterdiploma of gelijkwaardig door ervaring.
• Je kan vlot om met diverse infomaticatools.
• Je hebt een uitstekende kennis van het Nederlands. Het is daarnaast een pluspunt als je goed Engels en Frans beheerst.

Organisatie

Werkplaats immaterieel erfgoed
Met ingang van 2019 is voor het eerst een organisatie gelanceerd die de werking voor het immaterieel erfgoed in Vlaanderen opneemt: Werkplaats immaterieel erfgoed. << Immaterieel erfgoed is zelf niets nieuws natuurlijk. Het is van alle tijden: het zijn praktijken die mensen generaties lang doen en doorgeven, overal ter wereld. Het zit bv. in hoe we spelen of verhalen vertellen, in eetcultuur, dans en muziek, circus, carnaval, feesten en rituelen, in landbouwtechnieken en in de vaardigheden van vakmannen en -vrouwen die (weten hoe ze) dingen maken. En naarmate tijden veranderen, verandert immaterieel erfgoed mee. In 2003 lanceerde UNESCO een internationale Conventie om dit erfgoed sterker op de kaart te zetten en wereldwijd beleid rond immaterieel erfgoed te gaan ontwikkelen. Ook het Vlaamse beleid is er sindsdien mee aan de slag. >> De kracht van immaterieel erfgoed in het hart van hedendaags en divers samenleven uitlichten: dat is waar Werkplaats immaterieel erfgoed voor staat. We zetten ons in voor al wie rond immaterieel erfgoed in de weer is en mét al wie er mee de schouders onder zet, uit alle maatschappelijke domeinen en vanuit de volle diversiteit van de samenleving. Via samenwerking, kruisbestuiving en telkens vanuit actuele invalshoeken, zorgen we méé voor de levendige tradities en praktijken van morgen!

Aanbod

• Een 4/5 tewerkstelling van onbepaalde duur.
• Een warme, uitdagende, dynamische en flexibele werkomgeving en team!
Je functioneert in een team waar je zelf grote verantwoordelijkheid krijgt en neemt.
• Uitvalsbasis zijn de burelen van Werkplaats immaterieel erfgoed. Makkelijk bereikbaar via openbaar vervoer. We werken vanuit Brussel op 15 min. wandelafstand van Brussel-Zuid (Studio City Gate).
• Je werkt met flexibiliteit en vaak op verplaatsing.
Flexibiliteit werkt in twee richtingen, ook voor jou als werknemer voor bvb. thuiswerk, werktijden e.d.m.
• Verloning binnen barema PC 329.01 en anciënniteit
• Een groepsverzekering, een eindejaarspremie (conform CAO PC 329.01), gratis woon-werk-verkeer met openbaar vervoer, fietsvergoeding.
• We bouwen mogelijkheden in voor het volgen training en opleiding.

Functieomschrijving

Als stafmedewerker neem jij het voortouw in het versterken van praktijken rond borgen van immaterieel erfgoed in Vlaanderen. Dit is één van de 4 grote doelstellingen van Werkplaats immaterieel erfgoed.
In elk facet van je werk zet je participatie en meerstemmigheid voorop. Lerende netwerken en samenwerking met vele uiteenlopende mensen en organisaties zijn vanzelfsprekend binnen je aanpak.

Wat houdt de job in?
- Je bent dagelijks aan de slag voor een netwerk van erfgoedgemeenschappen, groepen en individuen die met passie en bezieling in hun praktijk staan, en je werkt ook met professionele erfgoedorganisaties, en met een waaier aan andere spelers uit de brede samenleving.

- jij houdt de vinger aan de pols wat in het veld leeft rond immaterieel erfgoedpraktijken.
Je verkent de noden en behoeftes van al wie rond immaterieel erfgoed in de weer is, en je gaat na welke erfgoedzorg antwoord kan bieden.

- je ontwikkelt vorming, en praktijk- en kennisuitwisseling voor immaterieel-erfgoedgemeenschappen en voor erfgoedprofessionals, met diverse formats en i.s.m. diverse partners.

- je maakt de vertaalslag en deelt de (praktijk)kennis en ervaring die naar boven komt, in verschillende vormen naar anderen, en op www.immaterieelerfgoed.be.

- je draagt actief bij aan de uitbouw van www.immaterieelerfgoed.be als onmisbare hub en inspiratiebron voor al wat leeft rond immaterieel erfgoed. Samen met de collega’s ontsluit je praktijkvoorbeelden, methodieken of stappenplannen, thema’s …

- Je bouwt geleidelijk een vrijwilligerswerking op met ambassadeurs die het verhaal van immaterieel erfgoed mee uitdragen en de werking van Werkplaats immaterieel erfgoed ondersteunen.

- Op langere termijn zet je piloottrajecten, experimenten en collegagroepen op die kennisontwikkeling rond het borgen van immaterieel erfgoed genereren

- Op korte termijn zet je, samen met je collega’s, mee je schouders onder het verbreden en diversifiëren van wat immaterieel erfgoed allemaal is en kan zijn. Je maakt onder andere mensen warm om de praktijken die zij koesteren zichtbaar te maken op immaterieelerfgoed.be en werkt waar mogelijk mee aan laagdrempelige registratie-acties die tot eind 2021 centraal staan in de werking.
Categorie
Vorming en onderwijs
Type
Vast
Tewerkstelling
Voltijds
Regio
Brussels Hoofdstedelijk Gewest