Organisatie

VIAA
Over VIAA VIAA is een jonge organisatie in het Vlaamse media-, cultuur- en erfgoedveld. VIAA (www.viaa.be) digitaliseert audiovisueel materiaal, archiveert digitale media en stelt ze opnieuw ter beschikking van onder andere het onderwijs (voor meer dan 50.000 gebruikers), onze partners en het brede publiek. We adviseren ook andere organisaties rond digitale processen en praktijken. VIAA werkt ondertussen al voor meer dan 150 organisaties, zoals bijvoorbeeld VRT, Rosas, Toneelhuis en SMAK. Sinds onze fusie in januari 2019 doen we dat samen met PACKED en Lukas.

Functieomschrijving

VIAA, het Vlaams Instituut voor Archivering, zoekt ter versterking van zijn archiefteam:

een softwareontwikkelaar met een hart voor operations
problem solver
kent software en begrijpt infra
houdt van schaalbaarheid en open source

Ons sympathieke archiefteam zoekt een enthousiaste softwareontwikkelaar die de processen en services van onze archiefinfrastructuur snel in de vingers krijgt en er inzichtelijk mee aan de slag kan. Als developer werk je mee aan projecten rond import, beheer, hergebruik en online ontsluiting van miljoenen bestanden. Als er een probleem is, zie jij snel waar het zit en los je het op, liefst nog eens duurzaam (met code, niet met duct tape). Je programmeert met de beste mee en beantwoordt snel vragen uit de business door scripts te schrijven en een combinatie te gebruiken van verschillende microservices of API’s. Je code is duidelijk en schaalbaar: het leest en raast als een trein. Je bent er dan ook terecht fier op.

Wat ga jij doen?
Concrete projecten waar jij binnenkort misschien aan meewerkt:

• Een massa-update in het archief: meer dan 500.000 items hebben een metadata-update nodig. Je identificeert de records die een update moeten krijgen, gebruikt API’s om de updates naartoe te sturen en volgt de uitvoering op in onze ELK stack.
• Onze leverancier voert een storagemigratie uit waarbij miljoenen bestanden in de cloud opgeslagen worden. Je schrijft een script dat controleert of de migratie daadwerkelijk uitgevoerd is en kan mogelijke probleemgevallen helpen duiden.
• Je schrijft mee aan de integratietests en voegt ze toe aan Jenkins-pipelines. Zo garandeer je dat software snel naar productie kan zonder de stabiliteit van de hele omgeving in gevaar te brengen.

De focus van je werk ligt op de backend processen en technologie. Van onderstaande tools en talenten verwachten we dat jij er een aantal kan afvinken (maar we verwachten niet dat je alles al kan op je eerste dag):

• Je hebt een minstens een bachelordiploma in de ICT of gelijkwaardig door ervaring. Je spreekt en schrijft Nederlands en Engels. Je kan een aantal projecten voorleggen waaruit je ervaring blijkt, of je hebt al een aantal jaren ervaring in de praktijk.
• Wij programmeren in Python en Ruby en hebben een voorkeur voor Python. In de frontend gebruiken we Javascript.
• Je hebt een algemene kennis van webtechnologieën (REST, SAML, OAuth, JWT, HTTP(S), etc.)
• Je hebt kennis van serialisatie zoals XML/XSLT, json of andere. In het ideale geval ken je iets van METS, EbuCore, Dublin Core of andere gangbare standaarden in de archiefwereld.
• Ervaring met softwaretesting (unittests, integratietests, end-to-endtests), continue ontwikkeling en deployment is een plus.
• Onze code staat op Github, we gebruiken Docker en deployen containers in Openshift. Jenkins zorgt voor de automatische testing en deploy van de applicaties.

• We gebruiken Elasticsearch als index, verkiezen PostgreSQL voor databases.
• Onze RabbitMQ cluster zorgt voor de messaging tussen processen
• Onze frontends werken met een API die op GraphQL werkt.
• Op Slack vinden we een aantal zelfgeschreven bots, de interne communicatie, taartaankondigingen en cat gifs.

Kort: we zoeken een krak in code die op korte tijd veel wil bijleren. Je komt terecht in een organisatie waar je veel ruimte krijgt, maar waar je zelf ook verantwoordelijkheid opneemt voor jouw werk. Als teamspeler ben je een positieve kracht binnen het hele team. Je bent pragmatisch, efficiënt en oplossingsgericht.

Team archief, wat doen die?
Je collega's ontwikkelen software voor de import, het management en het gebruik van audio, video en foto. Ze zetten backend-processen en -applicaties op voor heel verschillende doeleinden, zoals het mogelijk maken van exports in een specifiek videoformaat of grootschalige integraties met partners als VRT. Meer info over deze poot van de VIAA-werking, lees je hier.

Een greep uit recent gerealiseerde projecten:
• Sinds deze zomer importeren we 5.000 beelden per dag uit de Plantentuin Meise.
• Maarten en Tina maken werk van automatische testing, build en deploy op ons openshiftplatform. We werken hiervoor met Jenkins en Spock.
• Caroline is bezig met de export van alle metadata (>500 miljoen records) in ons datawarehouse zodat we op schaal en in detail weten wat er met het archiefmateriaal gebeurt.
• Herwig en Laurens werken momenteel aan de load test op de metadata catalogus, een platform dat we binnenkort lanceren en waarop alle metadata van het archiefmateriaal publiek doorzoekbaar zal zijn.
Ons aanbod
Je gaat aan de slag bij een organisatie die technologisch uitdagende projecten aanpakt, daarbij met inhoudelijk boeiend materiaal werkt en ook nog eens een maatschappelijke relevante missie heeft.

Bovendien:

• Kan je deze job uitoefenen in een dynamische omgeving, waar hard gewerkt wordt en waar er voldoende ruimte is voor initiatief. We voorzien voldoende tijd en ruimte voor opleiding en persoonlijke ontwikkeling.
• Werk je bij VIAA in een toonaangevende organisatie, niet alleen binnen Vlaanderen, maar ook daarbuiten. We presenteren regelmatig ons werk op internationale conferenties.
• Bieden we je een contract van onbeperkte duur, met een marktconform salaris in lijn met je ervaring.
• Werk je in Gent, vlakbij station Dampoort
• Is het heel fijn werken bij VIAA. Vraag maar aan Caroline, Maarten of iemand anders uit ons team.

Categorie
ICT & internet
Type
Vast
Tewerkstelling
Voltijds
Regio
Oost-Vlaanderen