Profiel

Jouw profiel

• Je beschikt minstens over een bachelordiploma, bij voorkeur in geschiedenis, kunstwetenschappen, taal- en letterkunde, archivistiek, communicatiewetenschappen, informatiemanagement, cultuurmanagement, webdesign of -ontwikkeling.
• Je hebt goede communicatieve en redactionele vaardigheden en een zeer goede kennis van het Nederlands. We hechten belang aan correcte spelling en grammatica.
• Je bent resultaatgericht en nauwgezet, een zelfstandige werker én een teamplayer.
• Je hebt interesse in cultureel erfgoed, zin voor initiatief en een hands-on aanpak.
• Computers hebben weinig geheimen voor jou en je kan werken met internetbrowsers en de courante kantoorsoftware zoals tekstverwerkers, spreadsheets en presentatiesoftware.
• Je hebt een basisinteresse in en een leergierigheid naar IT en nieuwe digitale tools. Uitgebreide IT-kennis is niet vereist.
• Als je ervaring hebt met cultureelerfgoedregistratie en -ontsluiting, kan werken met een wiki en notie hebt van databankstructuren, dan heb je een voetje voor.

Organisatie

VIAA

Aanbod

Wat biedt PACKED/VIAA?
• Je komt terecht bij een jonge, gemotiveerde organisatie waar digitaal werken en leren voorop staat, een organisatie die staat voor innovatie in het Vlaamse media- en cultuurlandschap.
• Je krijgt de kans om op korte termijn veel ervaring op te doen en een sterkere positie op de arbeidsmarkt te verwerven.
• Je krijgt een professionele en persoonlijke begeleiding binnen een ervaren team dat de carrière van heel wat getalenteerde stagiairs met BIS-contract* lanceerde.
• Je wordt tewerkgesteld vlakbij Gent-Dampoort.
• Een beroepsinlevingsstage bij PACKED/VIAA betekent een voltijdse en betaalde stage van zes maanden startdatum 6 januari 2020.

Functieomschrijving

Droom jij digitaal en wil je je eerste stappen in het cultureelerfgoedveld zetten? PACKED/VIAA is op zoek naar een voltijds ondersteunend medewerker voor een periode van zes maanden. In het kader van een beroepsinlevingsstage word je betrokken bij de samenwerkingen rond open data en cultureel erfgoed. Daarnaast draai je ook mee in de algemene werking van PACKED.


Als stagiair ben je in twee domeinen actief:

1. De algemene werking van PACKED
Digitalisering veroorzaakt ingrijpende veranderingen in de samenleving. Ook in de cultuursector is een duurzame toegang tot en bewaring van digitale informatie een grote uitdaging. PACKED, sinds 2011 expertisecentrum digitaal erfgoed en sinds 2019 onderdeel van VIAA, begeleidt de cultuursector bij deze veranderingen via online kennisplatformen, ontmoetingsmomenten, vorming, pilootprojecten, beleidsadvisering en ad hoc advies als antwoord op specifieke vragen uit de praktijk. We stellen vast dat er in de erfgoedsector een nood is aan medewerkers die weten hoe te werken met (open) erfgoeddata en spelen daar met deze stage op in.

2. Projecten rond open culturele data
PACKED werkt op dit moment aan diverse projecten om data rond cultureel erfgoed:
• als (linked) open data beschikbaar te maken via de Wikimediaplatformen Wikipedia, Wikidata en Wikimedia Commons;
• als linked data te beheren in Wikibase.
Hiervoor zoeken we culturele organisaties die data en beeldmateriaal als open data willen doneren, zelf data willen beheren in Wikibase of die gebruik willen maken van open data die voor hergebruik beschikbaar is.

Wat ga jij doen?

Na een praktische opleiding binnen ons team, bied je ondersteuning bij taken als:

• het werken met erfgoeddata:
o de structuur van erfgoeddata aanpassen;
o erfgoeddata normaliseren, uit beheersystemen exporteren en weer importeren (bv. met behulp van de tool OpenRefine);
o de kwaliteit van erfgoeddata monitoren via bv. het dashboard van de VKC Arthub of het Wikidatadashboard;
o erfgoed documenteren en vindbaar maken als linked open data door middel van een lokale Wikibase en gebruik van Wikidata (voorbereiden en opladen van datasets) en het project Wikimedia Commons / Structured Data for Commons (voorbereiden en opladen van beeldmateriaal);
• sensibiliseren van de cultuursector over de mogelijkheden en het belang van de Wikimediaplatformen.
Benieuwd hoe dat gaat, zo’n beroepsinlevingsstage bij PACKED? Olivier Van D'huynslager deed het je voor. Hij is na zijn stage bij PACKED de verantwoordelijke voor digitaal databeheer bij het Design Museum Gent geworden.
Categorie
Andere
Type
Stage
Tewerkstelling
Voltijds
Regio
Oost-Vlaanderen