Organisatie

FARO. Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed vzw

FARO is het steunpunt voor de cultureel-erfgoedsector. We werken voor en met erfgoedwerkers uit archieven, erfgoedbibliotheken, erfgoedcellen, organisaties die zich toespitsen op immaterieel erfgoed, landelijke dienstverlenende organisaties en musea. Ook beleidsmakers, gemeentelijke cultuur- en erfgoeddiensten zijn belangrijke doelgroepen. FARO huist in hartje Brussel, op loopafstand van zowel NMBS-stations Brussel-Centraal als Brussel-Zuid. Meer informatie over onze werking vind je op onze website faro.be.

Functieomschrijving

Het thema van de Erfgoeddag in 2022 is ‘Erfgoeddag maakt school’. Iedereen heeft wel ‘iets’ met school: een schoolverleden – pittig of niet – hebben we immers allemaal. De tijd die we op school doorbrachten verbindt ons, uiteraard door wat we daar geleerd hebben. Maar ook door de verhalen en tradities die aan het schoolleven gekoppeld zijn. Op zondag 24 april 2022 duikt de cultureelerfgoedsector in dat rijke schoolleven en -verleden.

Naar aanleiding van dit thema nodigt Erfgoeddag alle leerlingen, leerkrachten en directies uit het basis- en secundair onderwijs uit om in de week na Erfgoeddag, van 25 tot 29 april, erfgoed op school in het voetlicht te plaatsen. Samen met lokale erfgoedpartners kunnen scholen het erfgoed op school belichten – en dat is vaak veel rijker dan gedacht. Of het erfgoed dat dichtbij de leerlingen staat aan bod laten komen, of dieper ingaan op het erfgoed in de buurt. Leerlingen, leerkrachten en directies maken en bepalen het (school)leven van nu. En dus zijn zij op hun beurt erfgoedmakers. Erfgoeddag wil hen hierop attenderen. Zij schrijven immers ook iedere dag geschiedenis op school. En ver daarbuiten!

Om deze activiteiten voor te bereiden zoeken we een gedreven en creatieve netwerker die bruggen kan slaan tussen de erfgoedpartners (archieven, erfgoedbibliotheken, musea en erfgoedverenigingen) en scholen. Je hoofdopdracht is om erfgoed- en onderwijspartners in contact te brengen met elkaar om tijdens die week samen activiteiten op te zetten, zowel binnen als buiten de school. Je werkt daartoe actief samen met de regionale erfgoedcellen en andere lokale coördinatoren die samen Erfgoeddag organiseren. Samen met al deze partners denk je creatief mee na over hoe leerkrachten en leerlingen betrokken kunnen worden bij Erfgoeddag, en breng je ideeën ook daadwerkelijk in de praktijk.

Binnen FARO werk je in een team samen met enkele collega’s die de Erfgoeddag inhoudelijk en praktisch voorbereiden en coördineren.

Profiel

- Je hebt een bachelor- of masterdiploma.

- Je hebt ervaring in het basis- of secundair onderwijs als leerkracht, projectmatig, of in een overkoepelende of ondersteunende dienst, of als educatieve medewerker.

- Je hebt affiniteit met het cultureel erfgoed of een actieve interesse in het verleden.

- Je hebt kennis van en/of ervaring met educatieve werkvormen en methodieken.

- Je vindt vlot je weg in de onderwijswereld, en weet spelers en informatie met betrekking tot onderwijs snel te vinden.

Aanbod

- Een voltijds of deeltijds (min. 60 %) arbeidscontract van bepaalde duur voor max. 1 jaar, vanaf 1 september, of een detachering voor een volledig schooljaar (zie lager).

- Naargelang opleiding en ervaring wordt de functie ingeschaald op niveau L1 van het paritair comité 329.01.

- Maaltijdcheques en gratis woon-werkverkeer met het openbaar vervoer.

- Je kan telewerken en je ontvangt een laptop van FARO, een maandelijkse forfaitaire vergoeding voor internet en een bureauvergoeding.

Categorie
Vorming en onderwijs
Type
Tijdelijk
Tewerkstelling
Voltijds
Regio
Brussels Hoofdstedelijk Gewest