Organisatie

GUM - Gents Universiteitsmuseum
In maart 2020 opent het Gents Universiteitsmuseum de deuren midden in de Plantentuin. Het museum wordt een (eigen)wijs museum over wetenschappelijk denken en de interactie tussen wetenschap en maatschappij. We duiken, aan de hand van de grootste academische erfgoedcollectie van Vlaanderen, in het brein van de wetenschapper. Welke uitdagingen komt zij/hij tegen? Hoe gaat zij/hij te werk? Welke ruimte is er voor verbeelding, twijfel en falen? En welke impact heeft dat alles op ons leven en denken? We gaan daarbij ook op zoek naar kruisbestuivingen tussen wetenschap en kunst. Een nieuw museum is niets zonder een enthousiast team gidsen. Scholen en groepen zijn natuurlijk een belangrijke doelgroep voor ons. We willen hen meenemen in het verhaal van het museum, uitdagen, prikkelen, aan het denken zetten, … Daarom is er binnen ons gidsenteam plaats voor heel wat nieuwe enthousiaste, nieuwsgierige gidsen. Is dat iets voor jou?

Functieomschrijving

We zoeken gidsen voor het GUM die scholen rondleiden en de ateliers begeleiden en dus voeling hebben met jongeren uit de 2e en 3e graad secundair onderwijs. gidsen voor het GUM die families, toeristen, verenigingen, science-lovers, cultuurminnaars, studenten en docenten rondleiden. Bij voorkeur kan je al deze groepen in een handomzwaai op sleeptouw nemen. gidsen voor de Plantentuin die rondleidingen en workshops voor scholen verzorgen. studenten, professionele gidsen en iedereen die een passie heeft voor ons museum en de Plantentuin. gidsen die minimum een (halve) dag per week (of meer!) beschikbaar zijn om te gidsen. Woensdag is de sluitingsdag van het museum. De gids moet voldoende tijd in februari en maart 2020 kunnen voorzien om zich in te werken.

Profiel

Je hebt een hart voor musea, erfgoed en cultuur. Je bent geboeid door onze diversiteit aan collecties en wetenschappelijke disciplines. Je bent een rasechte verteller, neemt je groep op sleeptouw doorheen het museum en bezorgt hem een onvergetelijke museumervaring. Je kent de verwachtingen en het niveau van jouw groep en voelt dat goed aan. Je creëert een open en veilige sfeer en hebt oog voor het comfort van de groep. Je maakt contact met de groep, stimuleert dialoog en kan een groepsgesprek ‘managen’. Je hanteert hiervoor interactieve gidsvaardigheden. Je stelt open en prikkelende vragen die een kijk- en denkproces op gang brengen. Je speelt in op de actualiteit en past je makkelijk aan aan een superdivers publiek. Je beschikt over uitstekende communicatieve en sociale vaardigheden. Je werkt je in de verhalen en objecten van het museum in en kan/wil hiervoor de nodige tijd vrijmaken. Je bereidt je grondig voor op de rondleidingen en ateliers en verdiept je waar nodig. Je volgt de opleidingen voor gidsen die het GUM aanbiedt. Je bent nieuwsgierig naar de gedurfde, vernieuwende aanpak van onze tentoonstellingen en projecten. Je onderschrijft de visie van de UGent en het GUM en draagt de educatieve visie van het museum uit. Je bent enthousiast, authentiek, betrouwbaar en gastvrij. Je bent teamgericht, stipt en accuraat.

Aanbod

Opleidingen. Als gids start je met 10 uur opleiding in februari en maart 2020. Daarna krijg je de kans om verschillende keren per jaar een opleiding te volgen. Wij bieden zowel verplichte als facultatieve vormingen aan die je ondersteunen in het gidswerk. Coaching gedurende het jaar door het team Publiekswerking. Uitgeschreven rondleidingen en ateliers voor scholen, handvaten voor rondleidingen voor andere doelgroepen. Een update over interessante lezingen en events aan de UGent. Zo hou je de vinger aan de pols. Je gidst onder het statuut van: Jobstudent Zelfstandige in hoofdberoep Zelfstandige in bijberoep Uitzendkracht Onbelast bijklussen (‘verenigingswerk’) Als zelfstandige, uitzendkracht of via het statuut van ‘verenigingswerk’ krijg je 70 euro voor een rondleiding van anderhalf uur en 85 euro voor een atelier van 2 uur. Als jobstudent word je per uur betaald. Diploma? Er is geen specifiek diploma vereist voor het gidsen in het GUM. Voor het gidsen voor scholen in de Plantentuin is een basiskennis plantkunde onontbeerlijk. Afhankelijk van jouw interesses, beschikbaarheden en expertise bekijken we welke rondleidingen en ateliers in het museum en/of de Plantentuin jij zal geven. Pluspunten zijn: een diploma gidsenopleiding; aantoonbare ervaring in het gidsen voor verschillende doelgroepen en in het omgaan met jongeren tussen 15-25 jaar; het kunnen gidsen in diverse talen.
Categorie
Andere
Type
Tijdelijk
Tewerkstelling
Deeltijds
Regio
Oost-Vlaanderen