Profiel

De kunstenares gaf volgende eisen door voor de performance: De performer is een blanke man (tussen de 30 en 50 jaar) met een goede kennis van het Engels en een duidelijke spraak. De bedoeling is dat de performer in een volledig witte outfit (eigen kledij mee te brengen) en op een zo neutraal mogelijke manier het boek “King Leopold’s Soliloquy” van Mark Twain volledig hardop voorleest. Het boek moet minstens 1 keer per performance volledig worden uitgelezen. De performance gebeurt in het Braempaviljoen tijdens de openingsuren van het museum (10u-19u) met op geregelde tijdstippen een pauze.


De performance vindt de eerste maal plaats tijdens de opening van de tentoonstelling op 29/05 en zal nadien worden herhaald op elke laatste zaterdag van de maand (26/06, 31/07, 28/08 en 25/09).

Organisatie

Middelheim Museum

Het Middelheimmuseum is een speciale plek waar kunst en natuur hand in hand gaan. Naast de in het kunstpark en paviljoenen opgestelde werken die samen een overzicht bieden van meer dan honderd jaar beeldhouwkunst, vinden er met grote regelmaat bijzondere solo- en groepstentoonstellingen plaats. Het park is bovendien een sterk staaltje landschapskunst.

Aanbod

De verloning is op basis van een onkostenvergoeding en bedraagt 500 euro inc. BTW (100 euro per performance).

Functieomschrijving

Een eeuw na de oprichting van de École Coloniale Supérieure in Antwerpen nodigt het naburige Middelheimmuseum onderzoeker en curator Sandrine Colard uit om een tentoonstelling te creëren die sitespecifiek peilt naar de stille geschiedenissen van het kolonialisme. Congoville duidt op de zichtbare en onzichtbare stedelijke sporen van de kolonie, niet op het Afrikaanse continent, maar pal in het België van vandaag: een schoolgebouw, een park, imperialistische mythes en burgers van Afrikaanse origine. Doorheen de tentoonstelling is Congoville de context waarbinnen 15 hedendaagse kunstenaars, als zwarte flâneurs op pad in een postkoloniale stad, het koloniale verleden en de impact ervan adresseren.


Een van deze flâneurs, de Italiaanse kunstenares Elisabetta Benassi (°1966), zal haar werk M’FUMU (2015) tonen. Een ode aan de intellectueel en activist Paul Panda Fernana (°1888-1930) die als eerste Congolees een diploma behaalde aan een Belgische universiteit. M’FUMU stelt een spooktramhalte voor vervaardigd uit spierwitte afgietsels van beenderen uit het Afrika Museum. Daarnaast wordt er op verschillende momenten doorheen de tentoonstelling een performance opgevoerd waarbij er wordt voorgelezen uit het boek “King Leopold’s Soliloquy” van Mark Twain uit 1905.

Solliciteren

Interesse? Stuur je CV en een kort tekstje (max 1 A4) waarin je jezelf kort voorstelt (ervaring, interesses en motivatie) naar louis.vanbroekhoven@antwerpen.be

Reageren voor: 09/03/2021
Solliciteren

Interesse? Stuur je CV en een kort tekstje (max 1 A4) waarin je jezelf kort voorstelt (ervaring, interesses en motivatie) naar louis.vanbroekhoven@antwerpen.be

Reageren voor: 09/03/2021
Categorie
Artistiek
Type
Tijdelijk
Tewerkstelling
Freelance
Regio
Antwerpen