Organisatie

Centrum voor Academische en Vrijzinnige Archieven (CAVA)

Het Centrum voor Academische en Vrijzinnige Archieven (CAVA) draagt samen met zijn erfgoedgemeenschappen zorg voor het culturele geheugen van het vrijzinnig humanisme en van de Vrije Universiteit Brussel. Dit geheugen bestaat uit analoge én digitale getuigenissen en uit zowel materieel als immaterieel cultureel erfgoed. Vanuit deze opdracht dragen we bij aan een open en betrokken samenleving. Betrouwbaarheid en een onderzoekende basishouding vormen de grondslag van al onze activiteiten.

Functieomschrijving

Het lentefeest, het feest vrijzinnige jeugd, Wereldhumanismedag enz. Dat zijn voorbeelden van praktijken die binnen de vrijzinnig humanistische gemeenschap nog steeds een actuele waarde hebben. CAVA wil graag samen met jou informatie verzamelen en ontsluiten over dergelijke praktijken. De vrijzinnig humanistische tijdschriften die CAVA de afgelopen jaren digitaliseerde, bieden daarvoor een rijke bron van informatie.

CAVA is in die context op zoek naar vrijwilligers! Help jij met het opstellen van fiches met basisinformatie over die vrijzinnig humanistische gebruiken? Of ben jij bereid om gegevens en bronnen over die praktijken te verzamelen in functie van verder onderzoek en ontsluiting?

Dit citizen science-project kadert in CAVA’s ICHICH-project en in zijn ruimere werking rond immaterieel erfgoed. Het centrum wil op die manier een steentje bijdragen aan hetgeen Unesco voor ogen heeft: de diversiteit aan immaterieel-erfgoedpraktijken in beeld brengen om zo het begrip tussen mensen te stimuleren. Zet jij je schouders hier mee onder?

Profiel

  • Iedereen die zich wil engageren voor dit project is welkom, zowel diegenen die nog nooit in aanraking kwamen met de vrijzinnig humanistische levensbeschouwing als diegenen die deel uitmaken van de vrijzinnig humanistische gemeenschap.
  • Je bent in staat om onder onze begeleiding en met een zekere zelfstandigheid Nederlandstalige informatie over vrijzinnig humanistische praktijken te verzamelen, te analyseren en helder samen te vatten.
  • Je schrikt niet terug voor computerwerk en hebt minstens een notie van Word en Excel.
  • Je bent leergierig en integer.
  • Je bent bereid om je naar de VUB Main Campus Brussel (Pleinlaan 2, Elsene) te verplaatsen en dit tijdens de openingsuren van CAVA (van maandag t.e.m. vrijdag tussen 9u en 17u). De uren en de frequentie van je aanwezigheid worden in overleg bepaald.

Aanbod

  • Je verwerft kennis over immaterieel erfgoed in het algemeen en de vrijzinnig humanistische gebruiken in het bijzonder. Je kan er eventueel voor opteren om je te verdiepen in de vrijzinnig humanistische praktijken in de streek waar jij een persoonlijke band mee hebt.
  • Je draagt een steentje bij aan de wereldwijde zorg voor immaterieel erfgoed.
  • Je doet waardevolle ervaring op in de erfgoedsector.
  • Je wordt begeleid bij de uitvoering van de opdracht.

Wij zorgen voor een vrijwilligersverzekering en voorzien een forfaitaire vrijwilligersvergoeding.

Categorie
Andere
Type
Vrijwilligerwerk
Tewerkstelling
Deeltijds
Regio
Brussels Hoofdstedelijk Gewest