Profiel

 • Je bent van nature erg nauwkeurig. Je houdt van orde en structuur, zeker als het gaat over grote hoeveelheden bestanden. Samen een project goed invullen, lanceren, en vervolgens de machine vlot zien draaien: dat maakt jou gelukkig.
 • Je verdiept je met plezier in spreadsheets en data-analyse.
 • Je bent voldoende communicatief ingesteld en werkt graag in teamverband. Ook voor een kleine groep gaan staan om een opleiding te geven is geen probleem voor jou.
 • Je hebt een opleiding of al een eerste betekenisvolle jobervaring achter de rug waarbij databeheer belangrijk was.
 • Tools zoals OpenRefine, Tableau of aanverwante ken je al of wil je graag op korte termijn leren kennen. Ervaring met XML is een pluspunt. Kan je ook met XSLT overweg, dan beginnen onze ogen te glanzen. Maar laat dat je niet afschrikken: we leren je graag de kneepjes van het vak kennen.
 • Als je vertrouwd bent met de theorie en praktijk van digitale duurzaamheid is dat een duidelijke troef. Ben je dat niet, dan helpen we je om hier op korte termijn veel over te leren.

Organisatie

meemoo

Over meemoo

Samen met organisaties in cultuur, media en overheid zet meemoo zijn schouders onder de zorg voor en het gebruik van hun (digitaal) archief. We brengen het verleden tot leven en maken het klaar voor morgen. We stellen het digitaal veilig en maken het toegankelijk en bruikbaar. Concreet digitaliseren en archiveren we Vlaams archiefmateriaal voor meer dan 150 organisaties en ontsluiten het voor verschillende doelgroepen. Daarnaast ondersteunen we organisaties en kunstenaars met raad en daad, via kennisplatformen samenwerking in projecten en het beantwoorden van praktijkvragen. Meemoo bestaat op dit moment uit 40 medewerkers en is gevestigd in Gent.

Naast het digitaliseren van bedreigde dragers zoals VHS-cassettes of filmrollen zet meemoo ook in op het veilig bewaren van reeds gedigitaliseerd materiaal, of van digitaal geboren materiaal. Onder deze noemer hoort bijvoorbeeld video thuis die door smartphones of door professionele digitale camera’s gemaakt is, of ook digitale foto’s. Onze partners (o.a. omroepen, musea en archieven) selecteren en verzamelen dit materiaal, waarna het overgebracht wordt naar de veilige digitale opslag van meemoo. Lees hier meer over dit aspect van onze werking.

Aanbod

 • Je komt terecht bij een in haar vakgebied internationaal toonaangevende organisatie, in het team dat instaat voor digitalisering en digitale instroom. Daar zullen je teammanager Brecht en collega’s Loes, Sarah, Lobke en Koen je snel mee op sleeptouw nemen.
 • Digitaal werken en leren staat voorop. Meemoo staat voor innovatie in het Vlaamse media- en cultuurlandschap.
 • Je maakt deel uit van een jong en dynamisch team, waar collegialiteit en professionalisme troef zijn.
 • Je wordt een belangrijke schakel in ons team, en daarmee ook in het veiligstellen van het digitale Vlaamse erfgoed. Dat slaat niet alleen op hogeresolutiefoto’s van het Lam Gods maar ook op het allereerste seizoen van Temptation Island.
 • Je komt werken in een hoek van Gent die volop in ontwikkeling is en vlot bereikbaar met het openbaar vervoer. De fijne lunchadresjes dichtbij leren we jou wel kennen.
 • Wij bieden jou met onmiddellijke ingang een voltijdse functie aan.
 • Ten slotte kan je rekenen op een marktconform salaris met extralegale voordelen.

Functieomschrijving

 • Je helpt data (en metadata) van onze contentpartners te verzamelen en te laten instromen naar de veilige digitale bewaaromgeving van meemoo en staat dus mee in voor de redding van een belangrijk deel van het Vlaams digitaal erfgoed.
 • Je bereidt bestanden en metadata voor, zodat ze vlot kunnen binnenstromen van bij onze contentpartners naar onze infrastructuur voor veilige bewaring. Je gebruikt hiervoor spreadsheets, OpenRefine en onze eigen tools voor digitale instroom. Je helpt onze contentpartners bij hun voorbereidingen en je geeft feedback waar nodig. Je monitort de automatische processen, analyseert problemen als ze zich voordoen en stuurt bij waar nodig.
 • Je verzorgt mee opleidingen aan medewerkers van onze contentpartners.
 • We evalueren regelmatig onze manier van werken en dan sta jij klaar met je ervaringen uit de praktijk en de statistieken die ze ondersteunen.
 • Je adviseert, assisteert en rapporteert aan de projectleiders digitale instroom. Jullie werken als team samen om onze partners uit media, cultuur en overheid te ondersteunen.
Categorie
Andere
Type
Vast
Tewerkstelling
Voltijds
Regio
Oost-Vlaanderen