Profiel

 • Je beschikt over een masterdiploma, bij voorkeur in de kunstgeschiedenis of kunstwetenschappen. Ervaring geldt als gelijkwaardig.
 • Je geeft blijk van relevante onderzoeksactiviteiten op het terrein van de Europese kunst van 1880 tot 1970. Dit kan je staven met wetenschappelijke bijdragen, lezingen, medewerking aan tentoonstellingen of materiaaltechnisch onderzoek.
 • Je begrijpt en beheerst Nederlands, Frans en Engels. Het kunnen spreken en schrijven van een vierde taal is een mooie surplus.
 • Je hebt minimum twee jaar relevante werkervaring in de culturele sector en/of hebt ervaring met het uitwerken van tentoonstellingen binnen de culturele sector.
 • Een breed netwerk van contacten in de museale en erfgoedwereld zit reeds in jouw broekzak. Ook bij universiteiten en onderzoeksinstellingen heb je connecties. Bovendien bezit je de vaardigheden om ze goed te onderhouden.
 • Je treedt naar buiten als een echte ambassadeur voor het KMSKA in binnen- en buitenland. Via jouw contacten en kennis zet je het museum mee op de kaart.
 • Je houdt je aan je afspraken en bent een luisterend oor. Collegialiteit is een waarde die je meedraagt.

Organisatie

Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen

Het KMSKA beheert een topcollectie met internationale uitstraling. Als enige Vlaamse museum met een wetenschappelijk statuut voert het KMSKA onderzoek uit naar de collectiestukken, zowel kunsthistorisch als materiaaltechnisch. Deze kennis delen we via lezingen, congressen, installaties en tentoonstellingen. Dat doen we voor een breed en divers publiek dat we willen verwonderen, verrijken en verbinden.

Aanbod

Je kan je helemaal toeleggen op je passie voor kunst en je verder bekwamen in je onderzoeksgebied. Omdat het KMSKA de grootste en meest veelzijdige Ensorcollectie ter wereld heeft, zit je meteen aan de bron. Je krijgt de kans om lid te zijn van de KMSKA-familie in een omgeving die collegialiteit, nieuwsgierigheid en ondernemerschap uitdraagt. En je werkt mee aan de heropening van het museum, een echte once in a lifetime experience.

Functieomschrijving

Als collectieonderzoeker sta je in voor het verzamelen, interpreteren, delen, en verspreiden van kennis over de Europese kunst uit de periode 1880-1970 met een stevige focus op het oeuvre van James Ensor. Je loopt mee met een van onze senior collectieonderzoekers en kan je zo ontplooien tot een rasechte Ensorspecialist. Volgende taken behoren tot je pakket:


 • Je kerntaak is niet min: je bouwt het KMSKA uit tot hét kenniscentrum over James Ensor.
 • Je voert relevant wetenschappelijk onderzoek naar de collectie, en onderwerpen verwant aan de collectie. De uitgebreide KMSKA-bibliotheek staat daarbij volledig tot je beschikking. Aanvullende informatie vind je makkelijk bij je eigen netwerk en dat van het museum.
 • Samen met het onderzoeksteam en collega’s publieksbemiddeling breng je verfijning in de toekomstige collectiepresentatie. De ontwikkeling van multimediacontent en het bedenken van nieuwe verhaallijnen zijn een kluifje naar je hand. Je teksten zijn geschikt voor elke doelgroep.
 • Je werkt tentoonstellingen uit van ontwerp tot publieke vertaling. Je reikt een concept aan en werkt het uit, compleet met een mooie selectie werken. Samen met het onderzoeksteam en collega’s publieksbemiddeling weet je de expo op een vernieuwende manier naar de gekozen doelgroepen te vertalen. Voor de promotie ervan werk je nauw samen met het team marketing.
 • Via een waaier aan publicaties, zowel wetenschappelijk als voor het brede publiek, weet je perfect je kennis te verwoorden.
 • Je vertegenwoordigt het KMSKA op symposia, vernissages en andere netwerkmomenten in binnen- en buitenland.
 • Je bouwt je bestaande netwerk verder uit met relevante contacten voor je onderzoeksdomein.
 • Je beantwoordt relevante inhoudelijke vragen van externe stakeholders zoals liefhebbers, collega-onderzoekers en pers.
Categorie
Andere
Type
Vast
Tewerkstelling
Voltijds
Regio
Antwerpen