StadspiraatSTADSPIRATEN is een inclusieve werkvorm bij Schatten van Vlieg.  Het bestaat uit een Stadspiratenspel (erfgoedzoektocht in de eigen wijk) aangevuld met een bezoek op maat van de groep aan een cultuurhuis. Dit project brengt kunsten en erfgoed bij elkaar en leidt op een speelse manier kinderen tussen 6 en 12 jaar naar cultuur en de kunsten. 

Opzet is om kinderen die thuis op vakantie zijn én in familieverband niet zo gauw aan cultuur doen, toch een cultuurverrrijkende ervaring aan te bieden in een niet-schoolse context. Daarvoor rekenen we erop dat een jeugdwerking en een cultuurhuis de handen in elkaar slaan, eventueel gecoördineerd door een lokale jeugd- of cultuurdienst. Het initiatief kan door elk van deze partners genomen worden. CultuurNet en Bougie biedt een aantal gratis tools aan om jullie hierbij te ondersteunen. 

 

1. DIY-handleiding

DIY handleiding stadspiraten

Nieuw dit jaar is de DIY-handleiding: elk cultuurhuis dat kinderen uit kansarme situaties wil uitnodigen deze zomer in het kader van de Schatten van Vlieg, kan met deze handleiding aan de slag. Een helder stappenplan geeft zowel voor medewerkers van een cultuurhuis als voor jeugdwerkers aan hoe je een lokaal STADSPIRATEN- project opzet. Met handige checklists en sjablonen kan je op korte tijd een succesvol traject opzetten waar alle partners zich goed bij voelen. Download hier de DIY-handleiding

2. Kaartenset 

Vorig jaar ontwikkelde Bougie vzw een leuke kaartenset voor het Stadspiratenspel in de wijk. Aan de hand van deze kaartenset ontwikkelen jeugdwerkers een zoektocht in de wijk, die de kinderen voorbereidt op een bezoek aan het cultuurhuis.

3. Inspirerende praktijkvoorbeelden

Stadspiraten werd ontwikkeld door BOUGIE vzw in samenwerking met CultuurNet en startte als proefproject in 2011 in Gent. De volgende jaren werd het project uitgebreid naar verschillende steden en gemeentes waar telkens een cultuurhuis de handen in elkaar sloeg met een lokale jeugdwerking. Dit leidde tot mooie resulaten en in sommige gevallen tot een blijvende samenwerking tussen de partners. 

Lees het praktijkvoorbeeld van Stadspiraten in Antwerpen op UiTnetwerk.be

Lees het praktijkvoorbeeld van Stadspiraten in Knokke-Heist op UiTnetwerk.be

4. Inspiratiedag

Op vrijdag 18 maart organiseert Bougie vzw een Stadspiraten inspiratiedag in het Mas in Antwerpen. 

Het programma volgt spoedig. 

Vragen en inschrijven kan via kristelornelis@gmail.com 

 

Doe mee, schrijf je in en bestel het gratis campagnemateriaal

Deelname aan STADSPIRATEN is gratis. Vanaf 17 februari kan je hier inschrijven.  

 

Extra kaarten rond klank

Vorige zomer werden er naar aanleiding van het Schatten van Vlieg thema 'Hoor jij wat ik hoor' zes extra kaarten ontwikkeld . 

Download hier de zes extra kaarten rond het thema KLANK.

Stadspiraten_inleiding
Stadspiraten_klankenketting
Stadspiraten_Klankkast
Stadspiraten_Muziektoren
Stadspiraten_Pumbum
Stadspiraten_Soundtrack
Stadspiraten_Telefoongesprek

 

Nog vragen? Contacteer Elien Vanlaer via elien@cultuurnet.be