Wat is Schatten van Vlieg?

Schatten van Vlieg is een zomeractie voor families. In heel Vlaanderen en Brussel verstoppen culturele locaties schatkisten. Deze kistjes zitten verstopt tussen de boeken in een bibliotheek, in de tuin van een museum, in een hoekje van een kerk,.... 

Gezinnen die op zoek gaan naar de schat in het museumcafé bezoeken misschien ineens de tentoonstelling, wie de schat zoekt in de bib, ontleent in één klap ook enkele boeken. Deze organisaties zetten zelf een zoektocht op poten en worden daarin ondersteund door Vlieg. Vlieg coördineert de algemene actie, legt een thema als kapstok vast en voorziet een inspiratiegids hierrond, biedt campagnemateriaal aan tegen een gunstig tarief, voorziet hulpmiddelen voor de communicatie en zet de actie nationaal in de kijker. 

Families kunnen hun schattenjacht op voorhand plannen en op UiTmetVlieg.be opzoeken waar er in hun buurt schatkistjes verstopt liggen.
 

Waarom organiseert Vlieg deze actie?

De zomervakantie is de periode van het jaar waarin families de meeste tijd met elkaar doorbrengen. Bovendien zit de ‘staycation’ in de lift: gezinnen die om financiële of ecologische redenen de vakantie thuis doorbrengen. Met de Schatten van Vlieg speelt publiq hierop in. We moedigen families aan om erop uit te trekken en het vrijetijdsaanbod in hun eigen buurt te ontdekken.
 

Hoe doe je mee?

Doe je mee, dan bestel je 1 schatkist en campagnemateriaal bij Vlieg en je organiseert een zoektocht. Je wordt daarbij ondersteund door het Vliegteam. Je kan de schatkist elk jaar hergebruiken en vullen met nieuw campagnemateriaal. Door kinderen te laten zoeken naar die schatkist, maken ze op een speelse manier kennis met jouw cultuurhuis. 

Wat zit er in de schatkist?

  • Vier affiches om de zoektocht mee in de kijker te zetten
  • Een item dat educatief doorwerkt op het thema
  • Een logboek per 50 stuks van het educatief item, waarin kinderen hun deelname aan de schattenzoektocht kunnen vereeuwigen en ze laten weten wat ze van de zoektocht vonden. 
  • Een gadget voor elk kind (optioneel)

 

Editie 2019

Van 2015 tot 2019 zoomen we met de Schatten van Vlieg in op de 5 zintuigen. Na de zomeracties 'Hoor jij wat ik hoor?' in 2015, 'Zie jij wat ik zie?' in 2016, ‘Ruik jij wat ik ruik?’ in 2017 en 'Voel jij wat ik voel?' in 2018, focussen we in 2019 op het thema 'Proef jij wat ik proef?'. Ontdek alles over het thema 'Proef jij wat ik proef?' 

Inschrijven en materiaal bestellen doe je hier. Alvast een vraag, contacteer Laura Delauré

Schatten van Vlieg 2019- homepage