Vier redenen om tijdig en volledig in te voeren

 1. Met een activerend tekstje op kindermaat én een leuke afbeelding overtuig je families om een schat te zoeken op jouw locatie.
 2. Met de eenvoudige richtlijnen stroomt je activiteit automatisch door naar UiTmetVlieg.be/schattenvanvlieg. Onze schattenpagina's werden vorige zomer maar liefst 56.736 keer bezocht.
 3. Je profiteert mee van de nationale promo waarin we steeds verwijzen naar UiTmetVlieg.be/schattenvanvlieg.
 4. Ga ervoor om je zoektocht zo goed mogelijk te omschrijven: kies een leuke afbeelding en zorg ervoor dat families echt weten wat ze mogen verwachten. Dit wekt vertrouwen in jouw locatie.

Is alle info over je zoektocht nog niet bekend? Je kunt later steeds je bericht in de UiTdatabank aanpassen. Gebruik voorlopig eventueel ons voorbeeldtekstje.

Richtlijnen

Om je activiteit goed te publiceren is het belangrijk dat je enkele richtlijnen naleeft. Deze handleiding helpt je daarbij.

Je moet ingelogd zijn in UiTdatabank met je UiTiD om je activiteiten in te voeren. UiTiD is je persoonlijke account waarmee je je kan aanmelden op UiTdatabank, UiTinVlaanderen en tal van andere UiTwebsites. Als je nog geen UiTiD hebt, kan je er gratis één aanmaken via Facebook, Twitter, Google of met je e-mailadres.

Surf naar UiTdatabank en voer je activiteit in. De deadline om je activiteit in te voeren is 17 mei 2021. Ken je tegen dan nog niet alle details van je zoektocht? Na deze deadline kun je je bericht nog altijd aanpassen.

Als je schatten verstopt op meerdere locaties, voer dan voor elke locatie een aparte activiteit in UiTdatabank in. Alleen zo ontdekken families dat daar een schat te vinden is.

Organiseer jij jouw schattenzoektocht in Brussel? Dan voer je je activiteit in via agenda.brussels, waardoor je activiteit zowel op UiTmetVlieg.be als op agenda.brussels verschijnt.

1. Eenvoudig invoeren

Heb je je ingelogd in UiTdatabank? Klik dan op ‘Invoeren’. Je komt nu in het invoerscherm terecht.

 • Wat wil je invoeren?

Je kiest hier voor ‘evenement’ en duidt daarbij het type ‘Spel of quiz’ aan.

 • Wanneer

De zomeractie loopt van donderdag 1 juli tot dinsdag 31 augustus 2021. Kies voor ‘Van … tot ...’ bij ‘Vaste dagen per week’. Duid ook de openingsuren aan. Gaat je zoektocht enkel door op een beperkt aantal dagen, kies dan voor ‘Eén of meerdere dagen’.

 • Waar

Hier kies je voor de locatie van je organisatie. Ook als de schatkist verstopt zit in bv. de tuin of in het kasteelpark duid je de vaste locatie aan. Je vult eerst de gemeente van je locatie in. Typ dan de eerste letters van je locatie en selecteer de juiste locatie in de lijst. Vind je jouw locatie niet terug? Klik dan op ‘Een locatie toevoegen’ en vul de adresgegevens in. Klik op ‘Toevoegen’ wanneer je daarmee klaar bent.

 • Naam van het evenement

Neem als titel steeds ‘Schatten van Vlieg + je locatie’.

Bijvoorbeeld: Schatten van Vlieg in de bibliotheek van Vilvoorde of Schatten van Vlieg op de abdijsite in Ename.

Enkel activiteiten die de vermelding ‘Schatten van Vlieg’ in de titel bevatten, zullen verschijnen op de schattenpagina op UiTmetVlieg.be. Begin je titel met een hoofdletter, maar schrijf hem niet volledig in hoofdletters. Andere informatie, zoals de aard van de activiteit of de datum, horen niet thuis in de titel.

 • Beschrijving

Beschrijf je activiteit. Probeer families warm te maken om op jouw locatie een schat te komen zoeken. Vermeld wat jouw schattenzoektocht speciaal maakt of hoe je inspeelt op het thema. Families krijgen ook graag praktische informatie. Laat hen weten vanaf welke leeftijd kinderen bij jullie naar een schat kunnen zoeken.

Meer inspiratie nodig? Lees de ‘Schatten van Vlieg - communicatiegids’ boordevol tips over hoe je communiceert naar families van vandaag.

 • Afbeelding

Voeg een afbeelding toe naar keuze. Dit kan een foto zijn van de schattenzoektocht van vorig jaar, een foto van een kinderactiviteit, ... Het toevoegen van een afbeelding maakt je activiteit aantrekkelijk voor de bezoekers van onze kanalen. Als jouw foto verschilt van de foto’s van andere locaties springt je activiteit extra in het oog. Heb je echt geen foto, gebruik dan het Schatten van Vlieg campagnebeeld.

Klik op ‘Afbeelding toevoegen’ en zoek de foto op je computer. De foto is maximum 5MB groot en is een .jpeg, .gif of .png-bestand. Vermeld steeds het copyright van je foto. Als je foto’s van kinderen publiceert hou dan rekening met de privacy-wetgeving.

 • Geschikt voor

Duid hier aan dat het een activiteit is voor kinderen. Je kan de voorgeselecteerde leeftijd in het minimum- en maximum leeftijdsveld aanpassen.

 • Organisatie

Je kan hier de naam van je organisatie toevoegen. Dit veld is niet verplicht.

Doe je mee aan UiTPAS en Schatten van Vlieg? Dan is de organisatie invullen verplicht. Het UiTPAS logo verschijnt naast de naam.

 • Prijs

Als je activiteit niet gratis is, kan je hier het basistarief invullen. Extra prijsinformatie zoals kortingen of speciale tarieven kan je apart toevoegen.

Doe je mee aan UiTPAS en Schatten van Vlieg? Dan is de prijs aangeven verplicht. Je kan ook aanduiden dat je activiteit gratis is.

 • Contact & reservatie

Voeg hier de contactgegevens toe waarop je te bereiken bent.

 • Toegang

Dit laat je op ‘Voor iedereen’ staan.

Sla je activiteit op en publiceer ze door op ‘Meteen publiceren’ te klikken.

2. Na het invoeren

 • Aanpassen

Je kan op ieder moment je activiteit aanpassen. Klik op je activiteit en dan op ‘Bewerken’.

 • Publicatie

De UiTdatabank stuurt je activiteit door naar meer dan 500 Vlaamse en Brusselse kranten, tijdschriften en websites zoals UiTinVlaanderen.be en UiTmetVlieg.be.

 • Validatie

Nadat je activiteit gepubliceerd is, kijkt een validator ze na. De meeste gemeenten hebben een eigen validator. De validator kan je activiteit goedkeuren of afwijzen wanneer je informatie niet toelaatbaar is. Sommige validatoren doen de controle vóór de activiteiten gepubliceerd worden. Dan kan het iets langer duren voor je activiteit zichtbaar is.

Heb je vragen over het invoeren van je activiteit? Neem dan contact op met de helpdesk van UiTdatabank via vragen@uitdatabank.be.

Tips & tricks voor een aantrekkelijk bericht in de UiTdatabank

IMG 20190717 140850
Tips & tricks

Een familievriendelijk bericht in de UiTdatabank

27 mei 2019

Wil je een groot publiek bereiken met je familieactiviteit? Zo zit een goed bericht in elkaar.

Dit willen families weten
Schermafbeelding 2020 01 08 om 15 00 02
Verslag kennisevent

Bereik meer met je invoer in de UiTdatabank: 8 tips

Liena Lauriks — 11 dec. 2019

Hoe zorg je ervoor dat mensen op jouw event klikken in die lange lijst?

Meer lezen