Over de roadtrip cultuureducatie

Wat?

Cultuureducatie in de vrije tijd is overal: binnen de kunsten, erfgoed maar ook bij jeugdwerk, welzijn, ondernemerschap,... In al haar diversiteit kan cultuureducatie verbindingen leggen. Tussen mensen en sectoren ,tussen publieken en professionelen, hoe divers ze ook zijn. In 2023 willen we die diversiteit verder verkennen tijdens de 5de editie van de roadtrip cultuureducatie.

Cultuureducatie in de vrije tijd? Dat is buiten het onderwijs leren over en/of via cultuur, met grote én kleine C in alle mogelijke disciplines, zodat jong & oud:

  • cultuur kunnen beleven
  • zich persoonlijk en sociaal kunnen ontwikkelen
  • kansen krijgen om culturele competenties te verwerven en te versterken.

Hoe?

De formule is eenvoudig: een reeks van 5 evenementen verspreid over het jaar, in samenwerking met een partner uit het veld. We nodigen steeds een inspirerende spreker die ons laat meekijken in zijn praktijk of getuigt van een interessante visie of relevant onderzoek. Met een lezing, debat of tafelgesprek duiken we in een aspect van cultuureducatie. Steeds verfrissend en actueel.

Voor wie?

We richten ons voor de events tot een publiek van mensen met een hart voor cultuureducatie in de vrije tijd: van expert tot newbie, van voltijdse cultuureducator tot iemand met een heel andere job maar een sterke interesse.

Liesbeth De Clercq
Neem contact op met
Liesbeth De Clercq
Kennismedewerker cultuureducatie
email hidden; JavaScript is required
JavaScript is required to reveal this message.

Heb je al een idee?

Dien je voorstel in voor donderdag 9 februari

Wat bieden we je?

  • We voorzien een budget dat je kan gebruiken voor de uitwerking van het event (de onkosten van de spreker(s), de catering, ...).
  • We bieden de partner ondersteuning in het finetunen van het topic en/of het format van de dag, het zoeken van de juiste spreker, ...
  • Bij een online event zorgen we voor uitgebreide ondersteuning: hosting via Zoom, coaching van de spreker(s) rond online presenteren, uitwerking van een geschikt format met gepaste interactiviteit in overleg met de partner, ...
  • We zorgen voor een brede communicatie naar ons netwerk, de verwerking van de inschrijvingen en het opstellen van een verslag voor onze website.
  • We hebben ruimte om 5 events te organiseren tijdens de roadtrip cultuureducatie 2023. publiq waakt uiteraard over een mooie spreiding op vlak van onderwerpen, timing, formats, ...

Wat verwachten we van je?

  • Je zoekt, in overleg met publiq, een inspirerend topic voor de (nabije) toekomst uit het brede spectrum van cultuureducatie in de vrije tijd.
  • Je zoekt een (internationale) spreker/sprekers die dit topic kan/kunnen brengen.
  • Je werkt hierrond een halve dag programma uit, in overleg met publiq, waarbij ook zeker voldoende ruimte voorzien wordt voor netwerking/uitwisseling/ontmoeting van de deelnemers. Diverse formats zijn mogelijk: debat, masterclass, workshop, lezing…
  • Indien je kiest voor een live event sta je als partner in voor:
    • de praktische organisatie van het event
    • het gratis ter beschikking stellen van een locatie - Beschik je niet over een eigen locatie? Dan zoeken we samen naar een oplossing
    • het regelen van de catering
  • Wordt het een online event? Dan werk je, ondersteund door en in overleg met je aanspreekpunt bij publiq, een format uit waarbij online inspiratiedeling ten volle tot zijn recht komt. Je kan hiervoor op onze expertise rekenen. publiq zorgt ook voor de technische ondersteuning en hosting via Zoom.
  • Je voert mee actieve communicatie voor het event bij je collega's, in je communicatiekanalen, bij partners,...

Meedoen?

Borrelt er al een idee als je bovenstaande oproep leest? Heb je goesting om mee je schouders te zetten onder de roadtrip cultuureducatie 2023? Vul dan het inschrijfformulier voor donderdag 09 februari in!

Nog wat meer info nodig? Of wil je al eens een idee aftoetsen? Contacteer Liesbeth via 0471/62.19.79 of Patrick via 0486/60.90.66.

Benieuwd naar de roadtrip cultuureducatie 2022?

Over de generatiekloof heen. De waarde van intergenerationeel werken

22 sep 2022 13:00 - 16:30 — i.s.m. Destelheide

I.h.k.v. de Roadtrip cultuureducatie 2022. Hoe kunnen we de vaak negatieve en stereotype beeldvorming over ouderen in onze samenleving ombuigen? Destelheide nodigt onderzoeker An-Sofie Smetcoren uit om onze blik te openen en de effecten van intergenerationeel werken toe te lichten. Daarna gaan we in een workshop met TRILL vzw actief aan de slag en ontdekken we hoe de organisatie erin slaagt de brug tussen generaties te slaan.

Meer lezen

Emotienetwerken als gespreksmethode

29 sep 2022 13:00 - 16:30 — i.s.m. Museum Kunst & Geschiedenis & FARO

I.h.k.v. de Roadtrip cultuureducatie 2022. Op welke manieren kunnen we de complexe interacties tussen mensen en erfgoed en/of kunst en mensen onderling onderzoeken? Op vraag van Museum Kunst & Geschiedenis en FARO gaat Prof.dr.Hester Dibbits in gesprek over de methode emotienetwerken.

Meer lezen

Hoe meertaligheid en inclusie hand in hand gaan

11 okt 2022 13:00 - 16:30 — i.s.m. Willemsfonds

I.h.k.v. de Roadtrip cultuureducatie 2022. Hoe kunnen we meertaligheid onder jongeren binnen de vrije tijd inzetten om inclusie te bevorderen? Willemfonds nodigt professor Orhan Agirdag uit om de didactische, creatieve en maatschappelijke kwaliteit van talige diversiteit te duiden. De brusselse organisatie Foyer vult zijn lezing aan met praktijkverhalen over baanbrekende projecten rond meertaligheid.

Meer lezen

Met een kunstenaarsblik de wereldproblematiek te lijf

20 okt 2022 13:00 - 16:30 — i.s.m. Allez, Chantez!

I.h.k.v. de Roadtrip cultuureducatie 2022. Hoe kunnen we de wereld redden met kunst? Op vraag van Allez, Chantez! vetrelt componist Merlijn Twaalfhoven over de kunstenaarsblik als oplossing voor complexe wereldproblemen.

Meer lezen