De zomer van 2017 is de derde in een reeks van vijf kunstzomers. Elke zomer staat vijf jaar lang een ander zintuig centraal tijdens de Schatten van Vlieg. Na ‘Hoor jij wat ik hoor?’ in 2015 en ‘Zie jij wat ik zie?’ in 2016 ligt de focus deze actie op het thema geur.

Ruik jij wat ik Ruik?

We willen kinderen spelenderwijs bewust maken van de geuren die er zijn en kinderen laten ontdekken hoe geur een invloed kan hebben bij hun gewaarwording, bij de aanmaak van hun herinneringen en bij de beleving van kunst en cultuur.

Hoe ruikt het in een filmzaal na een spannende film? En ruikt die anders na een grappige film? Hoe ruikt het in een schilderij van Bruegel? Welke herinnering roept een bepaalde geur bij je op? Wat is je meest dierbare geur? Wat vinden we vieze geurtjes en waarom?

Geur staat ook onlosmakelijk in verband met de andere zintuigen. Zo heeft wat je ruikt ook invloed op je perceptie. Wat zie je bij een bepaalde geur? En wat is de relatie tussen geur en smaak? Welke invloed hebben geuren op onze emoties en op ons gedrag?

Geur is heel subjectief: Geur kan verschillen van persoon tot persoon, naar gelang een herinnering, een specifiek moment. Hoe ruikt jouw favoriete liedje?

Geur maakt het leven en de cultuurbeleving intenser en maakt onmiddellijk reacties los. Het is dus een leuke, laagdrempelige en toegankelijke manier om kinderen met kunst en cultuur in contact te brengen en een intrigerend thema voor cultuurhuizen om hun locatie, collectie, cultuur-uitingen vanuit dat zintuig onder de loep te nemen.

Om cultuurhuizen te helpen om dit thema in hun zoektocht te verwerken organiseerden we een inspiratiedag op 26 januari en kunnen ze rekenen op drie inspiratiegidsen.