Al voor de tiende keer op rij verstopt Vlieg tijdens de zomer meer dan 300 schatten op culturele locaties in 146 steden en gemeenten in Vlaanderen en Brussel. De vorige jaren gingen telkens meer dan 40000 kinderen met ouders en grootouders op schattenjacht.

Onder het thema  ‘Zie jij wat ik zie?’ wil Vlieg families stimuleren om op een laagdrempelige manier aan cultuurbeleving te doen. De locaties waar schatten zijn verstopt zijn erg divers: van kastelen, over musea, festivals tot bibliotheken. Ze zijn netjes gespreid over alle provincies en regio’s, zodat er schatten te vinden zijn in ieders buurt.  

“De zomervakantie is de periode van het jaar waarin families de meeste tijd met elkaar doorbrengen”, weet Vlieg-coördinator Elien Vanlaer van CultuurNet Vlaanderen. “Vlieg is ons familielabel. Het gidst families met kinderen tot 12 jaar door het culturele aanbod en moedigt met gerichte acties die jonge gezinnen aan om er samen op uit te trekken en het vrijetijdsaanbod in eigen buurt te ontdekken.”

Kinderen kijken op een andere manier naar de wereld dan volwassenen: met verwondering, een open blik, ongecompliceerd. Daarom stopt Vlieg in elke schatkist drie verschillende kijkboekjes boordevol spelletjes en opdrachten: een zelfgemaakte kijkkaart om van te dromen, een  tijdreismasker met een blik op de wereld over vijftig jaar of tips om te gluren naar de buren met spiegelpapier.

Bekijk de deelnemende locaties en hun activiteiten per provincie:

Brussel-Vlaams-Brabant

Antwerpen

Oost-Vlaanderen

Limburg

West-Vlaanderen

Campagnebeeld vind je hier.

Perscontact:

Frans Steenhoudt: Frans@cultuurnet.be, 0475/ 68 64 69