Tijdens de zomeractie, Schatten van Vlieg, verstoppen cultuurhuizen in heel Vlaanderen en Brussel schatkisten voor families. Deze kistjes zitten verstopt tussen de boeken in een bibliotheek, in de tuin van een museum, in een hoekje van een kerk,... Gezinnen leren zowel het aanbod van als het cultuurhuis zelf kennen. Families kunnen tijdens de zomer opzoeken waar er in hun buurt een Schat van Vlieg verstopt ligt op UiTmetVlieg.be.

  1. Je bereikt een nieuw publiek (ook van buiten je gemeente) en laat het kennis maken met je cultuurhuis. Een schattenzoektocht spreekt tot de verbeelding en trekt ook gezinnen aan voor wie ‘aan cultuur doen’ een grote stap is.
  2. Je voorziet een kwalitatief familieaanbod in de zomermaanden, het moment waarop families de meeste tijd met elkaar doorbrengen. Eén kind op vier houdt tijdens de zomervakantie een staycation, om economische of ecologische redenen. Voor cultuurhuizen die nog geen goed gevuld zomerprogramma of aanbod hebben voor kinderen kan dit een goede opstap zijn.
  3. Kinderen leren zonder dat ze het weten iets bij over je collectie of de werking van je cultuurhuis. Met de Schatten van Vlieg leren gezinnen je organisatie op een heel laagdrempelige manier kennen.
  4. Je kan de families ook meteen wegwijs maken in je aanbod voor de rest van het jaar (via een flyer, inschrijven voor een nieuwsbrief of mond-tot-mondreclame van een medewerker ter plaatse).
  5. De schattenlocaties krijgen de mogelijkheid om met een frisse blik en vanuit een andere invalshoek naar hun huis of gemeente te kijken. Het thema dat elk jaar verandert werkt prikkelend en nodigt uit om op een totaal andere manier naar je cultuurhuis te kijken.
  6. Er ontstaan vaak interessante samenwerkingsverbanden n.a.v. de Schatten van Vlieg binnen een gemeente. Verschillende partners werken samen tijdens -en zelf nog na- de zomer en leren elkaars werking beter kennen.
  7. Jouw organisatie wordt nog eens extra in de kijker gezet. Surf mee op de nationale campagne die Vlieg voert! (website, nieuwsbrieven, social media van UiTmetVieg)