Waarom een Vliegpakket? Wie op jonge leeftijd kennismaakt met cultuur en vrije tijd, maakt ook op latere leeftijd namelijk meer kans om vaker te participeren, zeker wanneer die kennismaking met de ouders gebeurt. Net daarom is het belangrijk om gezinnen heel gericht te benaderen, hen tips te geven over het vrijetijdsaanbod en die tips goed te communiceren.

Het Vliegpakket biedt om die reden vijf instrumenten om jouw vrijetijdsaanbod zichtbaarder en de communicatie efficiënter te maken voor gezinnen. Sommige van de toepassingen zijn gratis en snel te implementeren, andere vergen een breder engagement van ook andere gemeentediensten of organisaties (zoals bijvoorbeeld scholen). Daarbij kies je uiteraard zelf wat interessant is voor jou.

Wat zit er in het Vliegpakket:

  • Tipsblaadjes die je kan aanbieden in een Vliegdisplay
  • Een online Vliegagenda met een overzicht van actuele activiteiten voor kinderen en families
  • De Vliegdoos, waarmee je onder begeleiding van publiq samen met de verschillende communicatie- en vrijetijdsdiensten een strategisch plan opzet over familievriendelijkheid in je gemeente
  • Vliegbegeleiding om dit Vliegpakket toe te passen, door een partnermedewerker van publiq. Hij bereidt een traject voor op jouw maat en volgt het proces op.
 
Ben je geïnteresseerd in (een van de onderdelen van) het Vliegpakket, neem dan contact op via vragen@uitnetwerk.be.

 

 

1. Tipsblaadjes…

 

 Via de UiTdatabank kan je gratis in pdf-formaat je eigen ‘Vliegtips’ samenstellen, om ze daarna af te drukken als flyer of om ze te gebruiken in je infoblad. Die kan je   bovendien personaliseren met je eigen ‘UiT in…’-merk.

 Je kan de flyers verspreiden via je eigen infodisplays, in folderrekken of aan balies. Maar je kan ze ook ter verspreiding bezorgen aan andere organisaties (scholen, Huis van het Kind, bij kinderopvang, in het zwembad, enzovoort).

 Hoe je zo’n tipsblaadjes precies samenstelt en personaliseert, wordt beschreven in de korte handleiding die je hier vindt.

 

 

 

 

2. … in een Vliegdisplay

 

publiq ontwikkelde zelf Vliegdisplays met A4-folderbakjes, volledig uitgedost in Vlieg-outfit, om jouw tipsblaadjes te kunnen verspreiden. Zet de Vliegdisplays op plaatsen waar er veel families komen, zodat zij gemakkelijk op de hoogte gebracht worden van de tips die jij speciaal voor hen uitgekozen hebt.

Meer info over het gebruik van een display? Lezen over de Vliegdisplays in de praktijk? Of wil je meer weten over hoe de bestellingen verlopen? Contacteer annelies@publiq.be.

 

 


 3. De online Vliegagenda

 

Naast papieren middelen hebben we ook een laagdrempelige, flexibele online agenda die je op een eenvoudige manier in je eigen website kan integreren. Die stelt gemeenten, steden, regio's en toerismekantoren in staat om lokale activiteiten die ingevoerd zijn in de UiTdatabank weer te geven in   een agenda met handige zoekfuncties en passend in de vormgeving van je eigen website.

 

 

 

4. De Vliegdoos

 

Aan de hand van brainstormtechnieken en analysemodellen krijg je met de Vliegdoos inzicht in de noden van families met jonge kinderen en in de manier waarop jouw gemeente daarop kan inspelen. De Vliegdoos wil vooral inspiratie geven voor een tastbaar gezinsvriendelijk beleid dat berust op stevige fundamenten.

De Vliegdoos bestaat uit een brainstormspel, een inspiratiegids met uitleg over het begrip familievriendelijkheid en een heleboel tips om daaraan te werken, zowel voor organisaties als voor gemeentes. Die tips kan je gebruiken voor kleinschalige ideeën, maar ook om tot een groter familievriendelijk actieplan te komen.

Uitgebreide info over de Vliegdoos vind je hier.

 

 

5. Vliegbegeleiding

 

Vind je het handiger als er iemand ter plaatse komt en bekijkt waar precies de mogelijkheden liggen, wie jouw potentiële partners zijn en of een regionale eerder dan een lokale focus op zijn plaats is? Dat kan, als je (deze) begeleiding aanvraagt.

In dat geval wordt er ook dieper ingegaan op wat dit Vliegpakket voor jou kan doen, krijg je tips voor de lancering van je Vliegcommunicatie en enkele methodieken voor effectmeting en evaluatie van je project.

 

Ben je geïnteresseerd in (een van de onderdelen van) het Vliegpakket, neem dan contact op via vragen@uitnetwerk.be.