De Vlaamse overheid en publiq zetten volop in op digitalisering en automatisering. Je UiTPAS kan je vanaf nu bijvoorbeeld gebruiken via een app. Ook wordt het recht op participatie aan kansentarief jaarlijks automatisch verlengd voor pashouders in armoede.

UiTPAS(app) altijd op zak

Alweer een kaart minder in je portefeuille! Met de UiTPASapp staat UiTPAS gewoon op jouw smartphone. Zo kan je nog eenvoudiger punten verzamelen en voordelen ontdekken. De app werd ontwikkeld in samenwerking met de stad Kortrijk. Na een proefperiode van enkele maanden met UiTPAS Zuidwest (waarvan Kortrijk deel uitmaakt) kunnen  pashouders uit àlle UiTPASgemeenten vanaf 1 mei aan de slag met de UiTPASapp. Dat zijn er in totaal al meer dan 140 000 in meer dan 40 steden en gemeenten. Wie toch liever een fysieke kaart gebruikt, kan dat uiteraard ook blijven doen.

Automatische verlenging kansentarief

De helft van de UiTPASgebruikers zijn mensen in armoede. Zij hebben recht op een sterk verminderd tarief bij UiTPASactiviteiten. Om te kijken of zij (nog) aan de voorwaarden voldoen om die korting te ontvangen, wordt hun financiële situatie jaarlijks gescreend. Dat gebeurde in het verleden via het binnenbrengen van enkele bewijsstukken, maar gedaan daarmee!

Dankzij een rechtstreekse koppeling met de gloednieuwe GSS-bufferdatabank (Geharmoniseerde Sociale Statuten) van de Kruispuntbank Sociale Zekerheid werd dat dit jaar automatisch nagekeken en verlengd. Deze vereenvoudiging is een stap vooruit voor 16.619 mensen in armoede uit de gemeenten die instapten in dit pilootproject: Avelgem, Anzegem, Kortrijk, Menen, Kuurne, Wervik, Zwevegem, Turnhout, Oud-Turnhout, Beerse, Vosselaar, Maasmechelen en Mechelen.

Minister van Cultuur, Jeugd, Media en Brussel Sven Gatz is opgetogen over deze digitale vernieuwing: “Dankzij voortdurende innovaties kunnen we de drempels om deel te nemen aan vrije tijd steeds verder verlagen. Nu mensen in armoede hun recht op korting automatisch krijgen toegekend, ontstaat meer ruimte voor toeleiding en verkennen van het aanbod.” 

En ook Vlaams minister van Sport Philippe Muyters juicht de app toe: “Elke stap die het mensen gemakkelijker maakt om deel te nemen aan sportactiviteiten, is een goede stap. De app is snel, duidelijk, overzichtelijk en heel gemakkelijk te gebruiken. Sport wordt weer een stuk toegankelijker, ook voor mensen die het moeilijker hebben.”