Refresh je browser honderdmaal. En doe het dan nog eens. 999 599 punten. 999 834 punten. En dan eindelijk volgt de 1000 000. Op de kantoren van CultuurNet werd de figuurlijke champagne ontkurkt op het moment dat het beslissende UiTPAS-punt viel. Maar hoe zat het bij de schepen van Cultuur Annelies Storms in Gent, waar het punt gespaard werd.

Storms: “Het zat er al een tijdje aan te komen, maar wanneer precies, waar en door wie was nog een vraagteken. Toen het nieuws binnenkwam dat Gent de eer te beurt viel, was ik net in overleg met de muzieksector. Een miljoen UiTpunten... Toch een mijlpaal. Vooral omdat dat getal ook echt laat zien dat UiTPAS leeft.”

“Ik ben vooral blij dat het punt gevallen is bij een sportieve UiTPAS-gebruiker. Merlijn spaart regelmatig samen met zijn mama en zijn broer in verschillende zwembaden en in de bibliotheek. Betere reclame bestaat niet, toch? En het feit dat onze jonge ambassadeur toch wel onder de indruk was van heel het gebeuren, maakt het alleen maar beter. Hij dacht dat hij een balpen of zo zou krijgen, maar in de plaats daarvan mocht hij naar huis gaan met een zwemabonnement, een coole T-shirt van ‘zijn’ Buffalo’s van AA Gent én een gratis rondleiding in de Ghelamco Arena voor de hele familie.”

Genieten voor iedereen

“Het is op die manier dat je mensen stimuleert om meer uit hun vrijetijdsbeleving te halen, zowel diegenen die het eerder wel, als mensen die het eerder niet breed hebben. Iedereen wil toch graag iets leuks kunnen gaan doen, gewoon genieten in zijn vrije tijd en er ook nog eens extra voordelen uit halen? Met UiTPAS lukt dat steeds beter - de cijfers spreken voor zich. In totaal telt Gent 24 000 pashouders, 150 geregistreerde activiteiten per dag én 28 000 tickets aan kansentarief. Daar mogen we best trots op zijn!” vindt schepen Storms.

Ze vervolgt: “Dankzij die mooie cijfers zien onze aanbieders UiTPAS steeds meer als een kans, waarmee mensen in armoede kunnen deelnemen aan cultuur, sport en vrije tijd, en om (nieuw) publiek aan te trekken via leuke en steeds meer omruilvoordelen. Dat zorgt voor meer aanbod, wat op zijn beurt weer zorgt voor meer participatie.” En zo blijft het particiatiemolentje draaien… Op naar de volgende mijlpaal!