We kennen UiTdatabank als het kloppend hart van een uitgebreid ecosysteem. Het is het fundament waarop alle UiTPASapplicaties, de website cultuurkuur.be, alle Vliegapplicaties en bij uitbreiding quasi alle CultuurNet-machinerie is gebouwd.

Ze heette niet altijd UiTdatabank, want toen de stekker er in 2005 voor het eerst in ging, was dat onder de naam Cultuurdatabank. Er was de vraag om een databank te bouwen om al het culturele aanbod te verzamelen. Eén plaats waar je terecht kon om je culturele activiteiten te promoten. Al gauw groeide ze uit van een culturele verzamelplaats tot een databank die het brede vrijetijdsaanbod in Vlaanderen en Brussel bijeenbrengt. Vandaar de naamswijziging in 2010 tot UiTdatabank. Een concert, tentoonstelling of film? Een sportevenement, wandeling, kaartavond of kermis? Cursussen of workshops? Ze krijgen allemaal een plek in UiTdatabank.

 Jaarlijks voeren meer dan 20.000 organisatoren meer dan 170.000 activiteiten in. Dat kan gratis, door iedereen en online. Dé kracht van de UiTdatabank is altijd al de distributiekracht geweest. Je hoeft maar één keer in te voeren om te verschijnen op diverse agenda's. Uiteraard is er UiTinVlaanderen en UiTmetVlieg (website voor families met kinderen tot 12 jaar), maar daarnaast voedt UiTdatabank meer dan 500 gedrukte en digitale vrijetijdsagenda’s: van lokale of nationale mediagroepen, over steden, gemeenten en doelgroepen met specifieke informatiebehoeften tot toeristische diensten en grote koepelorganisaties. Jaar na jaar groeide dit aantal distributiekanalen en in 2015 werden deze agenda’s samen 22,5 miljoen keer geraadpleegd. Een mooi record om 10 jaar UiTdatabank te vieren.

Al deze factoren zorgen ervoor dat UiTdatabank een unieke dienst is die gekenmerkt wordt door de grote verscheidenheid aan bereikte organisatoren en bezoekers. 

Geïnteresseerd in de cijfers die we publiceerden naar aanleiding van 10 jaar UiTdatabank? Klik dan hier!