Gebruik 'smaak' als rode draad door je Schatten van Vlieg parcours.

Elke zomer is Schatten van Vlieg een manier om je bib, museum, erfgoedhuis of andere cultuurlocatie makkelijk toegankelijk te maken voor families. Via een laagdrempelige zoektocht ontdekken gezinnen met jonge kinderen je collectie of aanbod, of komen ze simpelweg voor het eerst in contact met je locatie. Maar hoe kan zo een zoektocht er nu eigenlijk uitzien? Hoe bouw je je route op en hoe kan je het thema van dit jaar, smaak, in je parcours verwerken? Enkele tips! 

 1. Doorheen de zoektocht

Profiteer ervan dat het vakantie is en kies zoveel mogelijk voor niet-schoolse opdrachten. Je hoeft geen vragen te stellen met een juist of fout antwoord om kinderen bij de schatkist te laten komen. Laat de schatzoekers op pad gaan door je locatie en laat ze op verschillende plekken een creatieve opdracht doen. Op de laatste locatie staat dan de schatkist. Voor een extra dimensie aan de zoektocht kan je een cijferslot aan de schatkist bevestigen. De cijfers die de schattenjagers hebben ontvangen bij elke opdracht, is de code van de kist! 

 

 1. De schatkist vinden

Kies je voor een parcours waarbij de schattenjagers zelf de juiste route moeten vinden, dan zijn dit mogelijke opties:

 • Zet op een splitsing een potje met suiker en zout. Zeg of ze de zoute of zoete weg moeten inslaan. De juiste route nemen ze dan door te proeven.

 • Hetzelfde principe met een snoepje: zeg of ze de citroen of de aardbeiroute moeten volgen. Laat hen eventueel geblinddoekt proeven, als de kleur van het snoepje de smaak al zou kunnen verraden.

 • Werk je toch met goed-of-fout opdrachten, dan kan je vragen met verschillende antwoordmogelijkheden stellen. Achter elke mogelijkheid staat een letter. Als de schattenjagers alle letters juist vinden, ontdekken ze de verstopplaats van de schatkist.

 • Laat de schattenzoekers coördinaten verzamelen op de route: daar staat de schatkist!

 • Breng het zoekgebied in kaart en plaats er een rooster over. Geef de cijfers en letters van het vakje waar de schat gezocht moet worden weg doorheen de opdrachten.

 • Maak een kruiswoordraadsel: het woord dat je in het midden vindt, daar ligt de schat. Bijvoorbeeld in de ‘museumtuin’.

 • Maak een schatkaart waarop je de route aanduidt.

 • Laat de families een route volgen van Vlieg naar Vlieg. Bevestig Vliegen op de grond, op deuren, in de straten,... Bij de laatste Vlieg vinden ze dan de schatkist.

 • Geef puzzelstukken weg bij elke opdracht. Als ze de puzzel juist maken, zien ze een foto van waar de schatkist ligt.

 • Zet zeven potjes met iets met een smaakje in. Zes smaken zijn een antwoord op een van de vragen die je stelt, het overblijvende potje leidt naar de schatkist (bv een appel, dan ligt de schatkist onder een opvallende appelboom in de tuin of een schilderij van een appel)
 • Voor de buitenlocaties die werken met kaarten van het gebied: druk de te volgen route af op transparante slides, die schatzoekers over de gewone kaart moeten plaatsen. Hou rekening met de posities van tekst, zodat deze mekaar niet overlappen. 

 

 1. De schatkist openen

Wil je nog een extra moeilijkheid toevoegen? Bevestig dan een cijferslot aan je schatkist.

 

 • Leg bij elke opdracht een stempel met een cijfer, die de schatzoekers mogen drukken op hun blad of boekje telkens ze een opdracht gedaan hebben. Met de uiteindelijke cijfercombinatie, kunnen ze het hangslot openen.
 • Werk je toch met goed-of-fout opdrachten, dan kan je vragen met verschillende antwoordmogelijkheden stellen. Achter elke mogelijkheid staat een cijfer. Als ze alle cijfers juist vinden, hebben ze de code van het slot.
  • Variatie: Om de code toegankelijk te maken voor de jongste bezoekers, kan je ook werken met een kleurcode: bij elk goed opdracht staat een kleur. Op het einde moeten de schattenjagers hun gevonden kleurcode voorleggen aan het onthaal. 

 

Heb je zelf nog meer ideeën? Laat het ons weten! Zo blijven mekaar jaar na jaar inspireren.