In Vlaanderen en Brussel volgen jaarlijks meer dan 90.000 anderstalige volwassenen een cursus Nederlands. Om de taal te oefenen gaan cursisten vaak op zoek naar cultuur- en vrijetijdsactiviteiten in het Nederlands. Met taaliconen promoot je jouw aanbod bij anderstaligen die Nederlands willen oefenen.

Waarom taaliconen gebruiken?
  • Met de taaliconen vinden anderstaligen makkelijker hun weg in het uitgebreide aanbod activiteiten. De verschillende iconen geven aan hoeveel kennis van het Nederlands vereist is om van je aanbod te kunnen genieten.

  • Je kan taaliconen inzetten om je vrijetijdsaanbod als taaloefenkans te promoten bij een anderstalig publiek

  • Taaliconen maken deel uit van een ruimere aanpak om duidelijke taal te gebruiken binnen je communicatie en organisatie

Hoe taaliconen toepassen?

publiq werkt samen met het Agentschap Integratie en Inburgering om taaliconen in te zetten bij cultuur- en vrijetijdsaanbod in de UiTdatabank. Om taaliconen toe te kennen aan je activiteiten, voer je ze in in de UiTdatabank

Je kan taaliconen gebruiken nadat je een vorming ‘duidelijke taal en taaliconen’ gevolgd hebt bij het Agentschap Integratie en Inburgering, het Huis van het Nederlands Brussel, Atlas Antwerpen of In-Gent. Je krijgt er tips om makkelijker in het Nederlands te communiceren met mensen die de taal nog aan het leren zijn. Via een taalicoonwijzer leer je de taaliconen toekennen aan je eigen activiteiten.

Taaliconen in de praktijk

De taaliconen worden onder meer gebruikt door de cultuurcentra van vzw De Rand, de Brusselse gemeenschapscentra en enkele Antwerpse cultuurcentra en bibliotheken. Daarnaast verschijnen ze op een aantal UiTagenda’s zoals UiTinVlaanderen.be, uitinbrussel.be en nederlandsoefenen.be. Ze worden ook vanuit de UiTdatabank gebruikt bij communicatieproducten om vrijetijdsaanbod te promoten bij anderstaligen (bv. Bijt in Antwerpen).

Meer informatie?

Heb je interesse om taaliconen te gebruiken in je UiTagenda of wil je als organisator meer weten hierover, neem dan gerust contact op met Toon Beullens via toon@publiq.be.

Ook  het Agentschap Integratie en Inburgering, Atlas Antwerpen, In-Gent, het Huis van het Nederlands Brussel en vzw de Rand kunnen je wegwijs maken in het gebruik van taaliconen. Meer informatie: http://nederlandsoefenen.be/vlaanderen/gebruik-taaliconen  

De taaliconen werden ontwikkeld door Huis van het Nederlands Brussel en de Vlaamse Gemeenschapscommissie.