Op 21 plaatsen in Vlaanderen kunnen families tijdens de zomer op zoek n aar de Schat van Vlieg met behulp van een app. Al voor de tiende keer op rij verstopte Vlieg een schatkist, deze zomer op bijna 300 culturele locaties in Vlaanderen en Brussel. Met de app, een samenwerking met de start-up Ojoo, krijgen de schattentochten van Vlieg een nieuwe dimensie en worden ze een game in plaats van een klassieke zoektocht op papier.

Schattenjagers volgen een route op hun smartphone of tablet en krijgen onderweg opdrachten: van selfies maken met een standbeeld tot een fotoraadsel in de bib.

In Wuustwezel is de zoektocht ronduit een succes: voor een kleine gemeente werd de zoektocht al dikwijls gedownload én ook veel gespeeld op de tablets die ontleend kunnen worden in de bib van de Kempense gemeente. Volgens Amber Daniëls, jeugdconsulent in Wuustwezel, wordt het succes vooral verklaard door de doorgedreven inspanningen om ruchtbaarheid te geven aan de app: "We hebben de app uitgebreid gepromoot in alle gemeentelijke communicatiekanalen, zowel in print, online, op facebook als op affiches op verschillende gemeentelijke locaties."

"Het is een merkbaar groter succes dan vorig jaar", besluit Daniëls, "toen we nog met de papieren versie werkten en we onze eerste experimenten deden met de app. Dat voelen ze heel hard in de bib: er zijn vandaag al zeker tien mensen komen vragen naar de app. De meeste beginnen direct aan de zoektocht of geven aan hem binnenkort te zullen doen. Ook de tablets worden veel meer uitgeleend, vanmiddag zelfs vier tegelijk." En dat is heel wat voor een relatief kleine gemeente als Wuustwezel.

Niet enkel in Wuustwezel wordt de app vaak gedownload en gebruikt. Ook op andere locaties, zoals in het Tongerse Begijnhof, de bib van Genk, of in een grotere stad als Gent, waar de erg populaire zoektocht werd uitgewerkt langs verschillende culturele hotspots, durven organisatoren al voorzichtig te gewagen van een succes. In Gent wordt binnenkort de Waalse Krook, nu nog een bouwwerf en de nieuwe plek voor een bibliotheek, als bijkomende locatie in het Vlieg-app-parcours opgenomen. De Gentse organisatoren merken ten slotte nog op dat door de app meer families worden toegeleid naar binnenlocaties zoals het STAM, waar ook een schat van Vlieg verstopt zit.

"Het werken met een app is voor kinderen en hun ouders heel fijn, maar kan ook het thema van deze zomer Zie jij wat ik zie verrijken", vindt Katelijne Morreel van Vlieg. "Met de games op de verschillende locaties worden kinderen uitgedaagd om ook een op een andere manier te kijken naar de wereld om hen heen." CultuurNet en OJOO onderzoeken nu de mogelijkheden om met permanente zoektochten culturele locaties te ontsluiten via de app.

De app is gratis te downloaden.

Meer info vind je op www.uitmetvlieg.be/schattenjacht/app