Terwijl we baby’s tussen 1 en 2 jaar met voelboekjes volop stimuleren om hun tastzin te ontwikkelen, lijken we kinderen in de daarop volgende jaren zo goed als alles te verbieden wat met aanraken te maken heeft. De enige groep die zijn tastzin bewust verder dient te ontwikkelen zijn mensen met een visuele beperking. Nochtans, door dingen aan te raken leer je zaken bij die je met andere zintuigen niet kan leren: hoeveel weegt iets, welke structuren zijn er, hoe voelen bepaalde vormen, welke verwachtingen creëer je wanneer je een object ziet en bevestigt of ontkracht je tastzin dit. Wat als een veertje plots super zwaar of een ijsblokje heel warm aanvoelt?  

 

Vlieg wil verstoplocaties deze zomer stimuleren om hun collectie en ruimte op een tactiele manier te laten verkennen.

Op buitenlocaties kan het tot een verfrissende ervaring leiden om op blote voeten en met je handen op de tast de omgeving te verkennen. Bibliotheken willen we aanmoedigen om tast te gebruiken als middel zodat kinderen zich beter in een verhaal, film of muziekstuk kunnen verplaatsen. In een museale en erfgoedcontext willen we aanzetten om het verbod op het tactiele te doorprikken onder het motto ‘Aankomen aub’. Op alle locaties biedt het thema bovendien de ideale gelegenheid om families via een voelparcours naar de schat te loodsen. 

De tastzin overbrugt afstanden.

Terwijl kijken automatisch een zekere afstand in zich draagt, ervaar je door de tastzin een gevoel van verbonden te zijn met de wereld. Kijken naar een olifant brengt niet hetzelfde teweeg dan met je vingertoppen over zijn verrassend schubbige en stekelige huid strelen. Door te voelen leer je écht kennen, beter kennen. Nochtans wordt dit zintuig zelden gekoppeld aan culturele ervaringen.

De tastsensatie is een sensatie die je bijblijft.

De tastzin zorgt er met andere woorden voor dat de ervaring op jouw locatie blijft hangen bij het publiek. Een uitgelezen kans dus om je publiek ook op die manier te laten kennismaken met je aanbod.

 

Is het verplicht om met een thema te werken?

Het is niet verplicht om met het thema tast aan de slag te gaan. Enkel de schatkist en een kunst-educatief item voor elke schattenjager zijn verplicht wanneer je een Schat van Vlieg verstopt. In 2017 verwerkte echter 85% van de verstoplocaties het thema in hun schattenzoektocht. Er zijn namelijk drie overtuigende redenen om toch te kiezen voor een thema.

> Laat je hier overtuigen