UiTPAS biedt niet enkel voordelen rechtstreeks voor de pashouders, maar kan ook uitstekend worden ingezet om goede doelen te steunen. Spaarders kunnen hun UiTPASpunten gebruiken om zo op een laagdrempelige manier te doneren aan het goede doel.

In deze periode van het jaar schieten de omruilacties voor het goede doel als paddenstoelen uit de grond. Wij verzamelden enkele voorbeelden!

Er bestaan verschillende soorten omruilacties. Zo kiezen sommige regio’s ervoor om geld te doneren per verkochte UiTPAS. Pashouders kunnen daarnaast ook doelbewust de goede zaak steunen door hun punten weg te schenken. Deze punten worden dan ofwel omgezet in geldelijke steun voor goede doelen, of er wordt materiaal mee geschonken aan bijvoorbeeld een vzw, vereniging of andere sociale organisatie.

  • Zuidwest doneert € 2 per verkochte UiTPAS. Pashouders kunnen ook punten inruilen: 1 punt is gelijk aan 50 cent. Ze doen dit ten voordele van Kom op tegen Kanker. Omruilen kan in een aantal gemeenten van de regio zuidwest, maar ook tijdens hun wintertoer waar de UiTPAScaravan aanwezig is op verschillende winterevenementen. De actie staat officieel geregistreerd voor de Warmste Week als ‘De Warmste UiTPAS’.

  • Bij UiTPAS Gent vinden ze het dan weer belangrijk dat je de punten kan omruilen voor concrete materiële zaken. Baliemedewerker Sven Andries en Julie Beeckman, communicatiemedewerker UiTPAS Gent, deden hun goede doelen-verhaal al uit de doeken tijdens Expeditie UiTPAS. Bekijk hier het artikel over het goede doel steunen met UiTPAS Gent in de stadswinkel van Gent.

  • De gemeente Merelbeke laat pashouders in het kader van de Warmste Week 10 UiTPAS-punten doneren waarmee vzw Kompanjon een kinder- of jeugdboek kan aankopen. Deze vzw is een van de drijvende krachten achter HuGo, de Merelbeekse huistaakondersteuningsdienst voor kinderen uit gezinnen met een verhoogde kwetsbaarheid.

  • Brusselse eigenaars van de Paspartoekaart kunnen iemand anders voor 10 punten een fijne dag bezorgen. Deze punten staan gelijk aan een gift van € 5 voor het Brussels Platform Armoede. Met de opbrengst organiseert het BPA een groepsuitstap om mensen in armoede te laten genieten van een speciale dag en zo hun sociale isolement te doorbreken. 

  • In Dendermonde kunnen puntenspaarders terecht voor de actie Gedichtenlicht voor het goede doel. Voor 10 punten krijg je een lichtje met gedichtje gemaakt door de leerlingen van Oscar Romero Leren en Werken. Voor elk 'verkocht' lichtje stort UiTPAS Dendermonde 5 euro aan De Tondeldoos vzw.