Tussen 27 juni en 30 augustus konden kinderen en families meedoen met de ‘Schatten van Vlieg’, de zomeractie van CultuurNet Vlaanderen. Naar jaarlijkse gewoonte gingen meer dan 40.000 kinderen op schattenjacht. Kwinder Callebert uit Eksel gaat aan de haal met de hoofdprijs: meedoen in de Funnie Show op VTMKZOOM.

Vlieg moedigt elke zomervakantie families aan om op schattentocht te gaan en zo een culturele locatie in hun buurt te leren kennen. Deze zomer werd alvast een record gebroken. Met 260 verstopplaatsen in Vlaanderen en Brussel waren er dit jaar méér schatten verstopt dan voordien. Deze zomer gingen opnieuw zo’n 40.000 kinderen op schattenjacht. Schatten van Vlieg blijft dus een succesformule.

Quotes van enkele schattenjagers uit de Bende van Vlieg:

“Heel leerrijk en superleuk” (over de schat van Vlieg in Klankenbos in Neerpelt)
“Ze hebben geleerd dat een museumbezoek extra leuk kan zijn en hebben de smaak te pakken.” (over de schat van Vlieg in Fort Napoleon, Oostende op UiTmetVlieg.be)
“Keitof! Ik wil het nog eens doen” en “Supersupersuperleuk!! :)” (over de schat van Vlieg in het Abdijmuseum Ten Duinen en het NAVIGO Nationaal Visserijmuseum in Koksijde)

Elke schattenzoektocht werd origineel uitgewerkt door de plaatselijke organisator rond het thema van dit jaar: klank. De zoektocht naar de schat van Vlieg is al een belevenis op zich voor de kinderen. Maar daarnaast maakte elke schattenjager kans op extra prijzen. Kwinder Callebert uit Eksel mag samen met zijn mede-schattenjagers zusje Brechje en neefje Simon de Funnie Show op VTMKZOOM mee presenteren. Behalve deze hoofdprijswinnaar, wonnen de hele zomer lang élke week nog eens 250 kinderen een prijs. De winnaar Kwinder Callebert en zijn zus Brechje poseren met hun Vlieg-hartjes voor de installatie ‘Springtime in a small town’ (Peter Bosch en Simone Simons) in Klankenbos in Neerpelt.

Maar liefst 600 schattenjagers voegden hun Vlieg-klankhartje aan de klankinstallatie LOVE SONG KLANKENBOS* toe. Dit kunstwerk wordt officieel ingehuldigd in aanwezigheid van Minister Sven Gatz op zondag 18 oktober tijdens het internationaal klankkunstevenement i.h.k.v. 10 jaar Klankenbos in Neerpelt. Nadien zal het kunstwerk nog rondreizen op het Big Bang Festival in Antwerpen, Brussel en Gent. Ook volgende zomer zal Vlieg kinderen en families een extra duwtje in de rug geven om van cultuur te proeven. De volgende jaren komt telkens een ander van de vijf zintuigen aan bod. Na klank, zal Schatten van Vlieg in 2016 ‘kijken’ als thema hebben. LOVE SONG KLANKENBOS is een coproductie van Musica, Impulscentrum voor Muziek, Vlieg en ChampdAction, naar een concept van Serge Verstockt.

Perscontact:

Lene Ector (projectmedewerker Vlieg)
lene.ector@cultuurnet.be
02/551 18 76