Vlieg verstopt 260 schatten op culturele locaties in Vlaanderen en Brussel. Tussen 27 juni en 30 augustus kunnen kinderen in familieverband op schattentocht gaan en een zinnenprikkelende ervaring opdoen. De negende editie van deze actie draait helemaal om klank en de verborgen geluiden om ons heen. Vorig jaar bracht de zomeractie van Vlieg meer dan 40.000 kinderen op de been.

De zomervakantie is de periode van het jaar waarin families de meeste tijd met elkaar doorbrengen. Vlieg, het infolabel van CultuurNet Vlaanderen dat families gidst door het culturele aanbod, moedigt met deze actie jonge gezinnen aan om er samen op uit te trekken en het vrijetijdsaanbod in hun eigen buurt te ontdekken.

 

Het eerste thema van een nieuwe reeks: KLANK

Meisje met schatkist

Dit jaar is de zomeractie opgebouwd rond het thema klank, als eerste van een reeks van 5 zomeracties rond de zintuigen.Vlieg wil dit jaar de kinderen laten luisteren, hen laten stilstaan bij de geluiden rondom hen. Vinden we in Vlaanderen nog een plek waar het helemaal stil is? Is stilte ook geluid? En wanneer wordt geluid dan muziek? Heeft elke locatie een eigen geluid?

 

Over klankdoosjes, opnamehartjes, doeboeken en een klankenkunstwerk

Vlieg wil het thema klank op een zo originele en veelzijdige manier tot bij de kinderen brengen. Elk kind dat een schat van Vlieg vindt, krijgt een klankdoosje met een klankopdracht. Kinderen worden zo uitgedaagd om geluiden opnemen met een opnamehartje en dit achterlaten voor de volgende schattenjager. Zo kunnen de schattenjagers participeren aan het klankkunstwerk LOVE SONG KLANKENBOS in Neerpelt. De opnamehartjes met klanksporen worden verzameld in een installatie in Klankenbos. Bezoekers kunnen tussen de hartjes lopen en de verschillende geluiden ervan afspelen. Zo creëert elke bezoeker een eigen soundscape. Tot slot brengt Vlieg ook voor het eerst een doeboek uit, Hoor jij wat ik hoor, een samenwerking met Musica (impulscentrum voor Muziek), Aifoon en het departement voor jeugd, cultuur en sport.

 

De schatten van Vlieg zijn verstopt op 260 locaties, verspreid over 159 gemeenten. In de bijlage hieronder (Provinciale highlights) vind je enkele in het oog springende schattentochten in elke provincie.

Bekijk  de publiekspagina over de actie.       Je vindt er ook het overzicht van alle schatlocaties.

De Schatten van Vlieg is een actie van CultuurNet Vlaanderen in samenwerking met Aifoon. LOVE SONG KLANKENBOS is een co-productie van Musica, Impulscentrum voor Muziek, Vlieg en ChampdAction, naar een concept van Serge Verstockt.

 

Perscontact:
Sandy Van Handenhove - projectmedewerker Vlieg
Sandy@cultuurnet.be
02 551 18 76