Met als thema “Zie jij wat ik zie?” krijgen de Schatten van Vlieg deze zomer in S.M.A.K. een speciale betekenis: samen met de organisatie Licht en Liefde – blindenzorg werkte het Gentse museum voor hedendaagse kunst een boeiende ontdekkingstocht uit voor kinderen met en zonder een visuele beperking.

"In deze zomerzoekzocht denken we na over hoe mensen waarnemen”, verduidelijkt Marieke De Pelsmaeker van S.M.A.K. “Zien we allemaal hetzelfde? Kan je zien zonder te kijken. Wat gebeurt er wanneer je actuele kunst beleeft in een pikdonker museum. Hoor je dan beter? Welke beelden fantaseer je dan in je hoofd?"
Wie alle opdrachten tot een goed einde brengt, wint een bezoek aan het Imaginair Museum, een exclusief hoorspel voor schattenjagers.

Schatten van Vlieg is al aan de tiende editie toe en de voorlopige cijfers doen vermoeden dat er een deelnamerecord zal sneuvelen. "Er zijn bijna driehonderd deelnemende locaties, verspreid over Vlaanderen en Brussel, en dat zijn er meer dan ooit", weet Elien Vanlaer van Vlieg. "Bovendien werd veel meer campagnemateriaal geleverd op al die locaties en zitten een aantal van de deelnemende culturele plekken nu al door dat materiaal heen."
Het succes van de Schatten van Vlieg weerspiegelt zich ook in een groeiend aantal side kicks van het project. Zo kan je in 20 gemeenten met een app op stap die je door een museum of verschillende plekken in de stad naar een schat leidt, er zijn fietstochten met de Schat van Vlieg, in heel veel gemeenten sloegen verschillende locaties de handen in elkaar om samen schattentochten te organiseren, ...
Ook het Vlieg-project voor blinden en slechtzienden in S.M.A.K. past in dit traject. Afgelopen lente organiseerde S.M.A.K. al workshops voor blinden en slechtzienden. In samenwerking met de Braille Liga en Licht en Liefde ontwikkelde het museum een aanbod op maat onder de noemer ‘Verbeeld je zelfportret’, een laagdrempelige, eerste kennismaking tussen mensen met een visuele beperking en actuele kunst. S.M.A.K. wil op lange termijn voor deze doelgroep toegankelijk zijn.


"In augustus organiseren we ook een rondleiding voor volwassenen met een visuele beperking", zegt De Pelsmaeker. "Op basis van al deze ervaringen hoopt S.M.A.K. het traject met deze doelgroep in de toekomst verder te zetten." De zoektocht naar de Schat van Vlieg is overigens niet alleen bedoeld voor kinderen met een visuele beperking: “Alle kinderen zijn natuurlijk welkom”, aldus De Pe smaeker. Families met kinderen kunnen nog tot eind augustus een Schat van Vlieg gaan zoeken.
Meer info over deelnemende locaties 
Bekijk ook het YouTube-filmpje ‘Zie jij wat ik zie in het S.M.A.K.