Zomervakantie! Dat is niet alleen losgaan op een festival, een pintje pakken op de grote markt of een stevige wandeling in de Oostenrijkse bergen maken maar voor veel studenten ook hét moment om uit te puffen van een stevig schooljaarseinde.

Zo voltooide Lara haar bachelorproef voor de opleiding Sociaal Werk aan de Arteveldehogeschool na een stage bij Samenlevingsopbouw Gent. In een uitgebreid onderzoek rond de invoering van de Gentse UiTPAS bracht ze niet alleen het participatief traject met de mensen in armoede in beeld, maar analyseerde ze ook opportuniteiten én knelpunten voor de toekomst met alle betrokkenen.

Uit het rapport blijkt dat UiTPAS het in zich heeft om hét instrument voor volwaardige participatie (van mensen in armoede) te zijn. Maar dat kan niet zonder een uitgebreid en laagdrempelig aanbod, gerichte communicatie, vorming op maat, doeltreffende criteria en een succesvol toeleidingskader vanuit de stad en de doelgroeporganisaties. Lara geeft ook aan dat het betrekken van mensen in armoede zelf hier de sleutel tot succes vormt.

Het volledige eindwerk kan je hier nalezen.