Drie jaar geleden lanceerde de museumsector de museumpas, die je een jaar lang toegang geeft tot Belgische musea. Ondertussen steeg het aantal musea dat je met de pas kan bezoeken van 120 naar 204. Recent sloten bijvoorbeeld het Speelgoedmuseum, Le Delta, LABIOMISTA en het Belle Epoque Centrum zich aan. Er komen niet alleen meer musea bij, ook het aantal gebruikers neemt elk jaar toe. Ondanks de tijdelijke sluiting van de musea vorig jaar, staat de teller sinds de start op 225.000 verkochte en hernieuwde passen. Bovendien leverde de pas ondertussen al een miljoen bezoeken op.

Museumsector trekt meer bezoekers dankzij museumpas

De populariteit van de pas blijft toenemen en dat ligt niet alleen aan de doorwinterde museumliefhebber. “We zien dat de museumpas zowel bij museumliefhebbers als bij het brede publiek aanslaat”, aldus Erika T’Jaeckx van museumPASSmusées. “De pas werkt heel wat drempels weg en zorgt ervoor dat mensen vaker een museum binnenspringen of toch die tijdelijke tentoonstelling nog meepikken. Ook gezinnen kiezen vaak voor een museum als weekenduitstap. De museumpas geeft hen dat extra duwtje in de rug.”

Voor de museumsector is de groei van de museumpas een welkom geschenk. Erika T’Jaeckx vertelt: “Na de corona-onderbreking zorgde de museumpas voor een snelle herleving van de sector. We merkten dat de nood aan een leuke uitstap hoog was en dankzij de pas werd een museumbezoek al snel top of mind.” Die groei wil museumpas verderzetten. “Door de pas uit te breiden en een steeds breder publiek aan te spreken, maken we een sterk netwerk waarin we samen al het cultureel moois kunnen delen dat ons land herbergt.

museumPASSmusées

Eén museumpas voor honderden boeiende collecties

Meer weten