Doktersbriefjes laten uitschrijven of een nota in de agenda omdat je de schooluitstap van je kinderen niet kan betalen. Het is jammer genoeg een realiteit. Maar daar tekenen de scholen in Aalst niet voor, want samen met de Vierdewereldgroep Mensen voor Mensen en UiTPAS Dender zorgen zij ervoor dat ook kinderen uit gezinnen die het financieel moeilijker hebben hun deel vrije tijd en cultuur kunnen meepikken.

Jong geleerd, oud gedaan

“We werkten in Aalst al met een kansenpas voor de scholen en toen UiTPAS in Aalst geïntroduceerd werd, konden we ons sociaal programma voor scholen daar mee aan ophangen”, vertelt Nele Buyl van Vierdewereldgroep Aalst. “Erg belangrijk, want je mag niet vergeten dat cultuur voor veel kinderen in armoede begint op de schoolbanken. Zo’n (eerste) kennismaking zorgt er uiteindelijk ook vaak voor dat mensen later sneller teruggrijpen naar het culturele aanbod."

Het principe van jong geleerd is oud gedaan is uiteraard van toepassing op alle schoolgaande jongeren. Om die reden beslisten verschillende Aalsterse scholen om UiTPASsen aan te schaffen voor al hun leerlingen. “Dat hebben we inderdaad proberen te stimuleren. Hoe meer scholen zich inschrijven, hoe meer kinderen een UiTPAS hebben, hoe minder stigmatisering. En dat is wat we uiteindelijk ook willen.”

Dat zorgt voor een grote opluchting bij veel ouders én scholen, aangezien geen van beide hun kinderen iets moeten ontzeggen. “Ouders zijn blij dat ze ze niet gedwongen thuis moeten houden en kinderen zijn gelukkig met de ervaring in een museum of van een voorstelling, net zoals de alle anderen op school.” Dus: doktersbriefjes of nota’s? Met UiTPAS hopelijk geen noodzaak meer.