Met de feedback van de deelnemers van 2016 in ons achterhoofd en heel wat nieuwe ideeën geven we het startschot voor Schatten van Vlieg 2017 tijdens de inspiratiedag op 26 januari in OPEK Leuven. We vroegen deelnemende organisaties van 2016 naar hun favoriete inspiratiedaginhoud. Met heel wat praktijkvoorbeelden en een veelzijdige verkenning van het thema geur wil het Vliegteam aan die wensen tegemoet komen.

Het programma

Introductie
We blikken terug met de belangrijkste ervaringen en suggesties van de schattenjagers en deelnemende organisaties van 2016. En we kijken vooruit met een introductie in het thema en de inhoud van de schatkist van 2017. 

Lezing Peter De Cupere
Geurkunstenaar Peter de Cupere schildert met geur, maakt geurobjecten, zeepschilderijen en -sculpturen en bouwt poëtische geurinstallaties. Dat maakt hem de perfecte persoon om ons in te wijden in het thema van 2017!

Vier inspirerende sessies met lunch

 1. Goede communicatie- en persvoorbeelden
  Ontdek hoe andere organisaties hun zoektocht in de kijker zetten en ga naar huis met interessante tips over hoe je naar families communiceert.
 2. Geurervaringen
  In deze sessie maak je kennis met inspirerende geurervaringen. Zo komt Annelies Lust vertellen hoe ze in het Kasteel van Gaasbeek met kinderen rond geuren werken en stelt ze je met yogaoefeningen in staat om beter te ruiken.
 3. Actieve workshop rond geur
  Elke Peeraer & Tine van den Eynde zijn ervaren schattenzoektocht ontwikkelaars voor de Warande. Zij werken onder de naam Eduart een workshop uit rond het thema geur. En laten je ontdekken hoe je met het thema aan de slag kan bij het ontwikkelen van je schattenzoektocht.
 4. Feedback kunst-educatief item 2017
  Mooss ontwikkelt dit jaar de kunsteducatieve inhoud voor in de schatkist en gaat via een interactieve workshop op zoek naar jullie feedback.

Wat leren we van de Schatten van Vlieg ervaring van Herita?
Herita doet al enkele jaren mee aan de Schatten van Vlieg met het Kasteel van Horst, Kasteel Beauvoorde en Fort Napoleon. Ook de voorbije zomer ontwikkelden ze weer een zoektocht voor de drie sites. Barbara Struys en Inge De Geyter, publiekswerkers bij Herita, delen hun expertise in familie-communicatie. Hoe begin je aan een schattenzoektocht? Hoe maak je hem aantrekkelijk voor verschillende leeftijdsgroepen? Hoe betrek je de vrijwilligers aan de balie? Wat leverde hun bevraging bij families op? Je ontdekt het tijdens hun sessie.

Eerste keer Schatten van Vlieg

Wie de eerste keer deelneemt in 2017 krijgt nog een apart mailtje met meer info. Zij beginnen een beetje vroeger met een introductie voor nieuwkomers.

Praktisch

Waar en wanneer
Donderdag 26 januari van 9h tot 17h in OPEK Leuven
Kostprijs
Deelname aan de inspiratiedag kost 50 euro. Zo garanderen we kwalitatieve workshops op een inspirerende locatie met een lekkere lunch.
Inschrijven
Inschrijven kan niet meer. De inspiratiedag is volzet!