Wanneer je de volgende blogtekst leest, kan het angstzweet je uitbreken. Wat als er iemand mijn UiTPAS clandestien kan lezen en op die manier mijn persoonlijke gegevens te pakken krijgt?

Er is geen reden tot paniek. Het is mogelijk dat iemand met een NFC-lezer je UiTPAS kan lezen. Het enige dat die persoon te zien krijgt is een code, het identificatienummer van de chip die in je UiTPAS zit. Maar geen verdere gegevens want die staan niet op je UiTPAS. Om dat te begrijpen moet je weten hoe UiTPAS werkt.

Van zodra je lid wordt van de UiTPASfamilie, moet je een aantal gegevens doorgeven zoals je rijksregisternummer, je naam en je (mail)adres. Die data worden online in een database opgeslagen in wat een UiTID-light-profiel wordt genoemd. In dat profiel worden de punten die je spaart bijgehouden. Er staat ook in of je al dan niet recht hebt op het kansentarief. Het profiel wordt vervolgens aan je kaart gekoppeld. Raak je je kaart kwijt, dan kan die aan een registratiebalie makkelijk worden geblokkeerd en vervangen worden door een nieuwe. Alle informatie blijft in de online databank staan. Het enige wat moet gebeuren, is de koppeling met het oude chipnummer vervangen door een koppeling met de nieuwe code.

Die code ziet er als volgt uit: 04857d623b2b80, niet echt makkelijk om in het dagelijkse leven te gebruiken. Daarom hebben we een tweede nummer ingevoerd: het UiTPASnummer. Deze cijfers staan aan de buitenkant van je UiTPAS en beginnen in de meeste gevallen met een postcode. Samengevat kunnen we dus zeggen dat bij elk UiTPASnummer een code hoort die je niet kan zien. De code is gekoppeld aan de databank waarin je gegevens beveiligd zijn opgeslagen.

Meer informatie?

Contacteer partnermedewerker Karel De Rudder via karel.derudder@publiq.be.