Gamen hangt niet vast aan een bepaalde leeftijd, locatie of een apparaat. Tenminste, als je de juiste game gevonden hebt. En wij helpen je graag zoeken.

Segmenteer en heers

Net zoals kleuters schrik krijgen bij een spel als Manhunt, kunnen volwassenen niet eeuwig geboeid blijven door de digitale versie van ‘Wie is het?’. De reden daarvoor is simpel: beide games zijn niet aangepast aan de leeftijd van de speler in kwestie, ofwel wat betreft ‘gepastheid’ ofwel qua mentale vermogens. Dé ultieme tip is dus om jouw doelpubliek zorgvuldig en doordacht te kiezen. Segmenteren, ook in de gamewereld!

Door te kiezen voor het ene, verlies je echter het andere. Behalve wanneer je iets voorziet voor alle doelgroepen: peuters, kleuters, lagere schoolkinderen, jongeren en ja, zelfs volwassenen en senioren. Om exact die reden kan je met de Vlieggame tot 25 spellen maken. Zo hoef je je op geen enkele manier te beperken tot een bepaalde doelgroep. Zowel een spel met veel beelden is perfect mogelijk, net als eentje met uitdagende puzzels of interactieve doe-opdrachten. Elk spel, onderwerp of thema pas je aan aan de mogelijkheden en moeilijkheden van de doelgroep.

Samenwerken, samen sterker

Net zoals het interessant is om je qua doelpubliek niet te al veel te beperken, kan het interessant zijn om dat ook niet te doen wat betreft samenwerking. De Vlieggame laat het om die reden niet alleen toe, maar wil zelfs aanzetten tot partnerschappen.

In Gent werd er bijvoorbeeld de afgelopen twee jaar voor de Schatten van Vlieg een zoektocht doorheen heel de stad georganiseerd, waarbij negen verschillende partners betrokken werden, met onder andere NT Gent, het MIAT, de Gentse jeugddienst en Opera en Ballet Vlaanderen. Het tweede jaar sprong zelfs De Lijn mee op de kar, die een aantal buskaartjes doneerden aan de deelnemers. Dat alles gebeurde in één spel, binnen één account.

Van binnen naar buiten

Associeer jij gamen ook met een donkere huiskamer, zittend achter de computer, vast aan het internet? Dat zou gamen namelijk asociaal maken en zo de wereld verengen. Onzin! Daarom werkt de Vlieggame met een internetverbinding, enkel om het spel dat je wil spelen te downloaden. Vanaf dan kan je met je tablet of smartphone naar buiten. Zo geven we iedereen de kans om er op UiT te trekken.

Zo maakten verschillende partners voor de Schatten van Vlieg al zoektochten die kinderen net verplichtten om met hun scherm de echte wereld in te gaan en technologie aan de realiteit te koppelen. De bib van Kortenberg bijvoorbeeld stuurde hun schattenjagers in 2016 op pad met de fiets en ook voor de zoektocht van de jeugddienst van Wuustwezel trokken de deelnemers doorheen de gemeente, om nieuwe plaatsen te ontdekken of al gekende plaatsen nog beter te leren kennen.

Weg dus met het beeld van de eenzame tiener die met bloeddoorlopen aan het scherm gekluisterd zit. Want met het juiste spel omzeil je de nadelen, maak je voordelen en breng je mensen samen: een groep kinderen, kinderen en (groot)ouders of zelfs hele gezinnen, allemaal op pad.