In het voorjaar 2020 organiseert publiq met het netwerk Vitamine C voor de tweede keer een roadtrip cultuureducatie. Hiervoor gaan we op zoek naar een 10-tal partners die samen met ons de diversiteit van cultuureducatie in de vrije tijd in Vlaanderen en Brussel willen belichten.

Waarover gaat het?

Cultuureducatie is overal: binnen de kunsten, erfgoed maar ook bij jeugdwerk, welzijn, ondernemerschap,... In al haar diversiteit kan cultuureducatie verbindingen leggen. Tussen mensen en tussen sectoren. Tussen publieken en tussen professionelen, hoe divers ze ook zijn. Die diversiteit willen we vieren en verder verkennen tijdens de tweede editie van de roadtrip cultuureducatie. De formule is eenvoudig: een reeks van tien korte evenementen van midden mei tot midden juni bij één van de organisaties uit het lerend netwerk Vitamine C.
We nodigen steeds een spreker uit die ons laat meekijken in zijn werkveld. Met een lezing, debat of tafelgesprek duiken we in een aspect van cultuureducatie. Steeds verfrissend en actueel. We voorzien telkens ook een netwerkmoment met een hapje en een drankje. De events zijn gratis toegankelijk voor iedereen:
 van expert tot newbie, van voltijdse cultuureducator tot iemand met een heel andere job maar een sterke interesse. In 2019 vond reeds een eerste editie van de roadtrip cultuureducatie plaats. Een impressie krijg je hier.

Wat zoeken we bij een partner in crime?

  • Je zoekt, in overleg met publiq, een topic uit het brede spectrum van cultuureducatie in de vrije tijd (dus buiten onderwijs). Onder cultuureducatie verstaan we het leren over en/of via cultuur zodat jong & oud cultuur kunnen beleven EN/OF zich persoonlijk en sociaal kunnen ontwikkelen EN/OF kansen krijgen om culturele competenties te verwerven en te versterkenOok het begrip cultuur zien we breed bij Vitamine C. Het gaat om cultuur met grote én kleine C en in alle mogelijke disciplines: muziek, dans, theater, film, erfgoed, beeldende kunst, … Het onderwerp dat je naar voren schuift komt uit je eigen organisatie/sector en is inspirerend voor de (nabije) toekomst.
  • Je zoekt een (internationale) spreker/sprekers die dit topic kunnen brengen.
  • Je werkt hierrond een halve dag programma uit, in overleg met publiq, waarbij ook zeker voldoende ruimte voorzien wordt voor netwerking/uitwisseling/ontmoeting van de deelnemers. Diverse formats zijn mogelijk: debat, masterclass, workshop, lezing… Het moment waarop je het event organiseert kan je zelf bepalen binnen de periode midden mei - midden juni. 
  • Je zorgt voor een goed bereikbare locatie met een capaciteit van minimum 25 personen
  • Je regelt de catering (hapjes én drankjes)
  • Je voert mee actieve communicatie voor het event bij je collega's, in je communicatiekanalen, bij partners, ...
  • Je zorgt voor een geschreven verslag van jouw event dat publiq kan gebruiken om te delen achteraf zodat de kennis doorstroomt binnen het lerend netwerk rond cultuureducatie, Vitamine C.

 

Wat biedt publiq jou als partner in crime?

  • We zorgen voor een budget dat je kan aanwenden voor het betalen van de onkosten van de spreker(s) en de catering. 
  • We bieden de partner ondersteuning in het finetunen van het topic en/of het format van de dag, het zoeken van de juiste spreker, ... 
  • We zorgen voor een brede communicatie naar ons netwerk, de inschrijvingen, de verspreiding van het verslag achteraf

 

Meedoen?

Borrelt er al een idee als je bovenstaande oproep leest? Heb je goesting om mee je schouders te zetten onder de roadtrip cultuureducatie 2020? Wil jij/jouw organisatie een bepaald onderwerp i.v.m. cultuureducatie in de vrije tijd onder de aandacht brengen? Vul dan het oproepformulier in. We verwachten alle inzendingen vóór 7 november 2019 12u

We plannen een infovergadering voor alle potentiële partners in crime op donderdag 14 november om 10u in de kantoren van publiq vzw (Henegouwenkaai 41-43, 1080 Sint-Jans-Molenbeek).

We hebben ruimte om 10 events te organiseren tijdens de roadtrip cultuureducatie 2020. Publiq waakt uiteraard over een mooie spreiding op vlak van onderwerpen, timing, formats, ...

 

De aanmeldingen voor partners voor de roadtrip cultuureducatie 2020 zijn momenteel afgesloten. Wil jij toch deel uitmaken van dit verhaal? Neem dan contact met Barbara Struys via barbara.struys@publiq.be en we bekijken graag samen wat mogelijk is.

 

Sfeerbeeld roadtrip cultuureducatie 2019