Samen kan je meer dan alleen. Je ziet het zelden zo duidelijk als in Gent, waar in 2015 en 2016 de Vlieggame naar aanleiding van de ‘Schatten van Vlieg’ verschillende partners samenbracht in één groot zoektocht-avontuur. Care to join?

 

NTGent, MIAT, Poëziecentrum, de Jeugddienst, Circa, Kunsthuis Opera Ballet Vlaanderen, Openbare Bibliotheek, STAM en Digitaal Talent/Digipolis. Het waren de negen verschillende organisaties die zowel in 2015 als in 2016 voor de zomeractie van Vlieg in één groot zoektocht-avontuur stapten. Zo bereikten ze niet alleen een groter publiek, maar ze konden via hun partners eveneens de typische ‘zomerziekten’ gemakkelijker omzeilen. Dat resulteerde in een kwalitatieve zoektocht, geschikt voor een gevarieerd doelpubliek.

Innovatie is variatie

De afwisseling in de Gentse zomeractie vond je onder andere terug in de keuze om de digitale tekst op de app zelf te lezen of hem voorgelezen te krijgen door actrice Chris Thys, die alle teksten op voorhand insprak. Dat maakte het spel niet alleen geschikt voor de iets oudere kinderen, maar ook  voor hun jongere broertje of zus, en zelfs voor kinderen met een visuele beperking.

Eveneens gezinnen met een technologische beperking, zoals het ontbreken van een tablet of  smartphone om mee op pad te gaan, werden opgevangen. Digipolis/Digitaal Talent voorzag immers enkele (uitleen)tablets. Die konden via een systeem van binnenpost van het eind- naar het beginpunt  gestuurd worden, om ze klaar te leggen voor de volgende speurneus. Hoe de deelnemers zelf van het  einde van de tocht terug moesten geraken? Met het openbaar vervoer, want dankzij De Lijn konden een aantal families een gratis bus- of trampasje krijgen om terug naar het centrum te pendelen.

Onbekend is onbemind

Het negendelige Vliegverhaal was een succes: de organisaties kregen nooit meer gezinnen over de vloer. Bovendien zette de buitenzoektocht aan om ook binnen in de huizen te gaan rondsnuffelen. Behalve in NTGent, want daar bleven in 2015 tijdens de zomervakantie de deuren voor het publiek dicht, wegens de herinrichting van de inkomhal. Nochtans won eveneens het theaterhuis bij de actie. Ze verbonden namelijk een opdracht aan hun kunstige gevel en lieten zo het rondneuzende publiek toch met zich kennismaken. Wie durft er nu nog zeggen dat samenspannen asociaal is?

Nog niet overtuigd? Lees onze 7 redenen waarom je zou meedoen met de Schatten van Vlieg! Klik hier.