Via hun persoonlijke UiTPAS hebben mensen in armoede recht op het kansentarief aan de kassa van alle UiTPASaanbieders in hun regio. Voor een groep mensen is het wegnemen van deze financiële drempel voldoende om te kunnen deelnemen. Anderen ervaren nog meer drempels die ze (in eerste instantie) niet zelfstandig kunnen overwinnen. Voor hen zijn er extra toeleidingsinitiatieven.

Groepsuitstappen van sociale organisaties zijn zo'n waardevolle methode om mensen kennis te laten maken met nieuw aanbod. De veiligheid die zo'n groepswerking biedt, zorgt ervoor dat mensen zonder zorgen kunnen kennismaken met het aanbod en de vaak onvertrouwde gewoonten en gedragingen die daar eigen aan zijn.

Hoe werkt een groepspas?

De groepspas wordt aangemaakt door de UiTPAScoördinator in de admin van het UiTPAS-systeem. De pas krijgt een UiTPASnummer, een naam van de toebehorende groepswerking, een aantal tickets per jaar waarvoor de groepspas gebruikt mag worden, een einddatum die indien nodig verlengd kan worden en een gemeente van waaruit de financiële tussenkomst voor de deelnames tegen kansentarief gebeurt. 

Eens geregistreerd kan de groepspas worden ingelezen, net als een gewone UiTPAS. De baliemedewerker ziet in de linkerkolom dat het om een groepspas gaat.

Een groepspas kan geen punten sparen, maar de baliemedewerker kan wel het kansentarief toekennen zoals bij elke andere UiTPAS met kansentarief. Het verschil zit in het aantal tickets dat je op één activiteit kan registreren. Bij een individuele UiTPAS met kansentarief is dit standaard beperkt tot één, bij een groepspas kan je meerdere tickets aan kansentarief registreren.

Groepspas zonder kansentarief

De groepspas biedt dus de mogelijkheid om in groep deel te nemen tegen het kansentarief. Het is bovendien ook mogelijk om een groepspas te maken die geen recht heeft op het kansentarief, maar waaraan je wel een of meerdere 'bonnen' kan hangen die recht geven op een zelfgekozen aantal kortingen voor een afgebakend aanbod. 

Wil je meer info over de groepspas?

Contacteer partnermedewerker Ruben Schietse via ruben@publiq.be.