Hoewel scholen vandaag hun weg al vinden naar het cultuureducatief aanbod op www.cultuurkuur.be, is het lokale cultuureducatieve aanbod niet altijd even bekend. En ook omgekeerd, niet alle organisaties hebben contacten met leerkrachten, beleidsmedewerkers, directies,... Als UiTgemeente kan je hier een verbindende rol in spelen op lokaal niveau.

Ontmoeting en uitwisseling

Uit een bevraging over Cultuurkuur, leren we dat mond-tot-mond reclame het beste werkt, ook voor cultuureducatief aanbod. Daarom is het belangrijk dat verschillende partners elkaar ook effectief ontmoeten. Leerkrachten zitten vaak met heel wat vragen: Is dit aanbod wel geschikt voor mijn klas of onderwijsniveau? Sluit dit aanbod aan bij de leerdoelen?

Je kan deze ontmoeting en uitwisseling tussen enerzijds scholen en anderzijds cultuureducatieve partners op verschillende manieren organiseren.

Een (half)jaarlijks overleg

In sommige steden en gemeenten bestaat er al een ‘scholenoverleg’. Misschien kun je eenmaal per jaar met een aantal organisaties aansluiten bij dit overleg. Zo geef je deze organisaties de kans om zich voor te stellen aan de scholen en hun aanbod toe te lichten.

Een ontmoetingsdag/markt/avond/infosessie…

Alle cultuureducatieve partners en geïnteresseerde leerkrachten samenbrengen op één locatie is ook een optie. In Brugge organiseert de stad jaarlijks in juni een ‘Uitmetjeklasmarkt’. Leerkrachten kunnen gezellig komen snuisteren in het educatieve aanbod van de Brugse cultuurhuizen, stadsdiensten en educatieve organisaties. Ook zijn er een aantal workshops en presentaties. Nadien wordt nog een hapje en een drankje aangeboden. Ook in Kortrijk is er een gelijkaardige ontmoetingsavond.

 

Jouw gemeentelijk aanbod voor scholen op Cultuurkuur

Via een aparte, eigen ingang op cultuurkuur.be (bijv. www.cultuurkuur.be/aanbodhasselt) kunnen steden en gemeenten voortaan op een eenvoudige manier hun lokaal cultuureducatief aanbod bekendmaken. Ook cultuurpartners kunnen op deze manier bekendgemaakt worden (bijv. www.cultuurkuur.be/partnershasselt).

Door binnen de omgeving van Cultuurkuur te blijven, behouden de leerkrachten alle voordelen in één klap:

  • Ze kunnen meteen subsidies voor vervoer en projecten aanvragen

  • Ze vinden ook het aanbod buiten hun regio terug  

  • Ze kunnen inspirerende praktijkvoorbeelden en tips lezen

     

    Benieuwd hoe dat er voor jouw stad of gemeente uitziet? Vraag vrijblijvend je link aan via annelies@publiq.be.

    Heeft jouw gemeente een eigen platform dat cultuuraanbod voor scholen verzamelt? Contacteer ons om te bekijken hoe we elkaar kunnen versterken.

 

Cultuurkuur in een notendop

Cultuurkuur is het platform waar cultuur en onderwijs elkaar vinden. Organisatoren van cultuureducatief aanbod publiceren hun activiteiten en bereiken meteen de juiste doelgroep. Scholen contacteren organisatoren en gaan met hen aan de slag. Daarnaast vinden ze op Cultuurkuur inspiratie en praktijkvoorbeelden en de juiste subsidies voor hun cultureel project. Jaarlijks neemt het verkeer op Cultuurkuur toe. Dat betekent dat steeds meer leerkrachten - zo’n 10.000 per maand of 500 per dag- de website raadplegen.

 

Cultuurkuur is een initiatief van CANON Cultuurcel en publiq vzw in opdracht van de Vlaamse Overheid.