Google is heel vaak jouw vriend, maar niet tijdens een zoektocht naar foto’s voor bij een evenement of activiteit in de UiTdatabank. Die afbeeldingen zijn namelijk vaak beschermd door auteursrecht. Hoe ga je daarmee om? En hoe doet CultuurNet dat?

Prikkelend beeldmateriaal bij evenementen en activiteiten werkt. Toch moet je daarmee opletten. Veel mensen hebben immers de reflex om een afbeelding op te zoeken via een zoekmachine, maar om een foto te gebruiken, heb je de toestemming nodig van de auteur. En een onrechtmatig gebruikte afbeelding belandt via de invoerders van de UiTdatabank soms zelfs op een gemeentelijke website.

Wat doet CultuurNet?

Een eerste veiligheid zit ingebouwd in de invoer die in de UiTdatabank gebeurt. Organisatoren moeten bij het uploaden van hun beelden namelijk altijd de auteursgegevens opgeven voordat de foto’s kunnen worden ingevoegd. Komt er toch een melding van onrechtmatig gebruik van een foto tot bij CultuurNet - vaak wordt dat door de eigenaars opgespoord via speciale software - dan wordt er contact opgenomen met de rechtstreekse partner. Dat is de stad of gemeente onder wie de invoerder in kwestie valt. Zij kunnen dan de vereniging of organisatie op de hoogte brengen van het probleem. Als blijkt dat de invoerder geen gebruiksrechten kan of wil krijgen, dan wordt de foto verwijderd van de UiTdatabank en de mediaserver van CultuurNet

Wat doe jij?

Als partner licht je in eerste instantie jouw vereniging(en) of organisator(en) in. Daarna kunnen zij zelf beslissen of ze de foto willen weghalen of de gebruiksrechten aanvragen. Vergeet zeker ook niet de communicatie van de verdediger van het copyright door te sturen. Op die manier heb je een schriftelijk en formeel bewijs van de acties die je ondernomen hebt.

Om te vermijden dat er ondanks de preventieve aanpak van CultuurNet toch problemen opduiken, raad je best alle verenigingen aan om zelf voor foto’s van voorbije evenementen of acties te zorgen. Zo hebben ze het auteursrecht van hun eigen materiaal in handen. Let wel op voor het recht op afbeelding, dat stelt dat elke afgebeelde persoon het gebruik van een afbeelding tegen kan houden. Moedig de verenigingen dus zeker ook aan om voor goede beelden de toestemming van de geportretteerde personen te vragen.

Tip

Online wel aan rechtenvrije foto’s geraken kan via websites als pixabay, freerangestock en pexels. Ook kan je bij Flickr de ‘creative commons’-zoekfilter gebruiken. Dat doe je door een zoekopdracht in te geven en via ‘advanced search’ het vakje ‘only search within creative commons licensed content’ aan te vinken. De resultaten die je zo krijgt, mag je gebruiken als je de bron en het copyright vermeldt.

Uitgebreide informatie over auteursrecht vind je hier.